La crisi veneçolana

Guaidó i Maduro es disputen la imatge de la patrona de Veneçuela

La festa de la Divina Pastora de Barquisimeto es converteix en escenari de les diferències entre el Govern i l'oposició

Maduro promet més garanties electorals als adversaris de cara als comicis parlamentaris

undefined51395058 venezuela s president nicolas maduro  waves as he arrives at191215235045

undefined51395058 venezuela s president nicolas maduro waves as he arrives at191215235045 / Matias Delacroix

3
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

La disputa política veneçolana no deixa escletxa sense ocupar. El president Nicolás Maduro i el «president encarregat» Juan Guaidó van cavar aquesta vegada trinxeres al voltant de la imatge de la Verge més estimada per la població: la Divina Pastora de Barquisimeto. L’advocació mariana de l’Església catòlica és venerada al’estat de Lara, a uns 350 quilòmetres de Caracas. Cada 14 de gener, els seus carrers reben una multitud. Els veneçolans asseguren que es tracta del tercer pelegrinatge en importància dins del món catòlic, només superat pel que passa a Mèxic i Portugal amb la Verge de Guadalupe i la Verge de Fàtima (Portugal).

Guaidó, que es va autoproclamar com a mandatari interí el 23 de gener del 2019 i ha rebut el suport dels EUA i 54 governs més, va assistir aquest dimarts a la processó de la Divina Pastora per sol·licitar-li el prodigi que ara per ara ni tan sols va poder materialitzar amb el recolzament de l’administració Trump: la sortida de Maduro del poder. «Avui acompanyo la feligresia de la patrona de l’estat Lara, així com ho he fet en altres oportunitats. A la Pastorcita li demano amb molta fe, però també amb molta humilitat que guiï el camí dels veneçolans cap a la llibertat».

L’administrador apostòlic de la parròquia Barquisimeto, el bisbe Víctor Hugo Basabe, es va unir a les pregàries del diputat.  «Aquest poble està necessitat d’un canvi i les FANB (Forces Armades Bolivarianes) no poden ser un obstacle», va dir. Al seu torn, Basabe va acusar el diputat opositor Luis Parra d’haver-se venut «per quatre monedes» a l’autoproclamar-se president del Parlament en nom d’una facció que va abandonar Guaidó i amb el suport dels legisladors maduristes i el Palau de Miraflores. Parra, va dir el bisbe, s’ha posat «a disposició dels qui són els principals causants de tota aquesta tragèdia que viu el poble veneçolà».

Els feligresos de Caracas també van tenir les seves processons i una homilia durant la qual se li va demanar a l’Altíssim que intercedeixi per la ràpida beatificació del Doctor José Gregorio Hernández, conegut com «el metge dels pobres», a qui la Congregació per a la Causa dels Sants li va aprovar el seu primer miracle.

Maduro, que es considera un creient devot, es va absentar de les celebracions perquè en hores del migdia va haver de presentar a la seu de l’Assemblea Nacional (AN) el balanç de la seva gestió el 2019. Abans d’entrar al Parlament, que també és seu de l’Assemblea Nacional Constituent, de facto el contrapoder del legislatiu, es va queixar de la conversió de la Divina Pastora en instrument al servei dels opositors. «Els bisbes han d’aprendre a respectar el poble catòlic de Veneçuela, que no vol que es continuïn polititzant els púlpits de les esglésies. Utilitzo aquest púlpit nacional per exigir respecte als bisbes», va dir a l’AN.

Maduro acaba de fer un pas audaç en la seva disputa amb el purpurat catòlic del seu país al postular una aliança amb les esglésies pentecostals. «Soc cristià de Crist i el poble de Crist pot comptar amb mi», li va dir a un grup de pastors evangelistes i fins i tot va exhibir la seva pròpia Bíblia, més petita que la presentada davant de les cambres televisives per l’autoproclamada presidència interina de Bolívia, Jeannine Áñez, el desembre passat, mentre un quartet de predicadors pregava al seu costat. Maduro s’ha proposat que cada 15 de gener se celebri a Veneçuela el Dia Nacional del Pastor i la Pastora.

Garanties electorals

Notícies relacionades

Al parlar davant de l’Assemblea Nacional Constituent, el president va assegurar que aquest any es faran els comicis parlamentaris i va prometre ampliar les garanties que permetin una contesa transparent. «Qui vulgui venir del món sencer a conèixer les nostres eleccions, benvinguts», va dir i va proposar al Poder Electoral que convidi la Unió Europea, les Nacions Unides i qualsevol altra institució internacional perquè es desentrampin com a observadors dels comicis. «Portes obertes a l’acompanyament internacional. El que en aquest país no entrarà seran les escombraries i el bandit de Luis Almagro ni l’Organització d’Estats Americans», va assenyalar sobre el secretari general d’aquest organisme, a qui associa amb els interessos de Washington.

En el seu llarg balanç, va acusar els Estats Units d’haver executat els atacs cibernètics que van fer malbé el servei elèctric i van provocar les apagades. «Però el poble va continuar aguantant dempeus, sense doblegar-se; cal retre eternament homenatge al coratge dels veneçolans en aquelles dures, difícils i perilloses circumstàncies».