DEVASTADORA CATÀSTROFE

Els focs d'Austràlia afecten les condicions atmosfèriques globals

S'espera que el fum faci almenys un circuit complet a tot el món, i torni una vegada més al cel sobre Austràlia.

australia / periodico

1
Es llegeix en minuts

Enormes masses de fum dels incendis d’Austràlia han arribat a l’estratosfera i estan recorrent milers de quilòmetres, afectant les condicions atmosfèriques a nivell mundial, segons la NASA.

Una flota de satèl·lits de l’agència està rastrejant els aerosols i el fum d’aquests incendis massius, que no només estan causant devastació local.

Les condicions sense precedents que inclouen la calor abrasadora combinada amb la sequedat històrica, han portat a la formació d’un nombre inusualment gran d’esdeveniments de pirocumulonimbus (pyrCbs). PyroCbs són essencialment tempestes elèctriques induïdes pel foc. Són activats per l’elevació de cendres, fum i material en flames a través de corrents ascendents sobreescalfats. A mesura que aquests materials es refreden, es formen núvols que es comporten com tempestes elèctriques tradicionals però sense la precipitació que les acompanya.

Els esdeveniments de PyroCb proporcionen un camí perquè el fum arribi a l’estratosfera a més de 16 quilòmetres d’altitud. Una vegada a l’estratosfera, el fum pot viatjar milers de quilòmetres des de la seva font, i pot afectar les condicions atmosfèriques a nivell mundial. Els efectes d’aquests esdeveniments, ja sigui que el fum proporcioni un refredament o escalfament atmosfèric net, el que passa amb els núvols subjacents, etc.) és actualment objecte d’un intens estudi.

La NASA està rastrejant el moviment del fum dels focs australians elevats, a través d’esdeveniments de pyroCbs, a més de 15 quilòmetres. El fum està tenint un impacte dramàtic a Nova Zelanda, ja que causa greus problemes de qualitat de l’aire i enfosqueix visiblement la neu a les muntanyes.

Faran la volta al món

Notícies relacionades

Més enllà de Nova Zelanda, per al 8 de gener, el fum havia recorregut la meitat de la Terra, creuant Amèrica del Sud, tornant el cel nebulós i causant acolorides albes i postes de sol.

S’espera que el fum faci almenys un circuit complet a tot el món, i torni una vegada més al cel sobre Austràlia. La combinació de l’índex d’aerosol UV amb la informació RGB és una manera de millorar tots dos.

Temes:

Austràlia