ESTRATÈGIA ENERGÈTICA

Turquia i Rússia inauguren el gasoducte Türkstream

La nova infraestructura permetrà que Rússia eviti passar per Ucraïna per enviar gas cap a Europa

Putin i Erdogan escenifiquen davant el món la seva «gran relació» i avancen en un possible alto el foc a Líbia

zentauroepp51644240 russian president vladimir putin  l  and turkish president r200108170517

zentauroepp51644240 russian president vladimir putin l and turkish president r200108170517 / OZAN KOSE

2
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

«Amic meu, president Putin, em fa molt content allotjar-te a Istanbul per a un esdeveniment tan important. El Türkstream és només l’última part de la nostra estreta col·laboració. És un projecte històric», ha dit el president turc, Recep Tayyip Erdogan, aquest dimecres, davant un centre de congressos ple per assistir a la inauguració d’un nou gasoducte que uneix Rússia i Turquia. El fervor a les grades era tan gran que el president turc amb prou feines podia parlar.

Al seu costat, Vladímir Putin l’escoltava somrient. Davant els mandataris, els esperava una tuberia enorme. En pocs minuts, amb tota la parafernàlia possible, tots dos farien girar una maneta, i inaugurarien el gasoducte Türkstream, que connecta els dos països a través del mar Negre. El conducte pretén enviar gas rus a Europa evitant passar per territori ucraïnès. Moscou i Kíev estan en conflicte des del 2014 per la guerra del Donbass i l’annexió que Rússia va fer de la península de Crimea.

«L’obertura del Türkstream és un esdeveniment importantíssim tant per a nosaltres com per a Europa i el món. En el panorama internacional veiem tensions, conflictes i tendències greus. Però aquí estem nosaltres, cooperant i mostrant que hi ha una altra manera de fer. Que segueixi així», ha dit Putin.

Putin va arribar a Istanbul aquest dimarts a la nit. Per sorpresa per a tothom, el president rus no va arribar amb avió des de Moscou, sinó que ho va fer des de Damasc. Putin, va passar el Nadal ortodox –és el 7 de gener, segons el calendari julià– a Síria, visitant el comandament central d’operacions rus que hi ha i reunint-se amb el president sirià, Bashar al-Assad, el seu aliat.

És possible que Putin hagi entregat a Erdogan algun missatge de part d’Assad, ja que els dos presidents van tallar relacions diplomàtiques després de l’inici de la guerra. En l’actualitat, Damasc –amb el recolzament rus– està duent a terme una ofensiva sobre Idlib, on hi ha destinats alguns destacaments de soldats turcs, la missió dels quals és complir un alto el foc que ningú, ni l’oposició, ni el règim ni Rússia, ha complert mai.

Líbia, sobre la taula

La trobada entre Putin i Erdogan ha donat molt joc. «Hem decidit prendre la iniciativa i, com a mitjancers, fer una crida a totes les parts a Líbia perquè aturin les hostilitats a partir de les dotze de la nit del diumenge 12 de gener, declarar un alto el foc [...] i immediatament després trobar-nos a la taula de negociacions», han declarat, després de les reunions, els ministres d’Afers Exteriors rus i turc, Sergei Lavrov i Mevlüt Çavusoglu, que acompanyaven els seus líders.

A la guerra de Líbia –on Turquia va aprovar enviar tropes la setmana passada–, els dos països recolzen faccions contràries: els turcs, el govern reconegut per l’ONU  de Fayez al-Sarraj; els russos, el general revoltat Khalifa Haftar.

Notícies relacionades

En la reunió bilateral, Putin i Erdogan també han parlat de l’enorme tensió que viu l’Orient Mitjà pel conflicte entre els EUA i l’Iran. Els dos presidents han cridat a la calma. «Vivim uns moments complicats –ha dit Erdogan–. No ens agrada el que veiem, i estem utilitzant totes les nostres forces diplomàtiques per rebaixar les tensions, i el nostre Ministeri d’Afers Estrangers està intervenint a l’ombra entre l’Iran i els EUA».

En l’obertura del Türkstream han participat també els presidents de Sèrbia i Bulgària, països pels quals també passarà el gasoducte. Però han sigut uns convidats de pedra: no se’ls ha convidat a parlar i gairebé ningú els ha recordat. Les estrelles, aquest dimecres, eren només Erdogan i Putin.