Polèmica per un excés policial

França investiga la mort d'un repartidor durant un violent control policial

La família de la víctima denuncia abusos i l'autòpsia revela que va morir per asfíxia amb fractura de laringe

Testimonis directes desmenteixen la versió dels agents que l'home s'havia mostrat agressiu

zentauroepp51568219 policia francia200108142318

zentauroepp51568219 policia francia200108142318 / CHARLES PLATIAU

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

La fiscalia de París ha obert una investigació per homicidi involuntari arran de la mort d’un home durant un violent control policial el passat 3 de gener a la capital francesa. La família de la víctima denuncia un «assassinat» que les autoritats intenten cobrir amb una «xarxa de mentides» i exigeix que els agents responsables siguin jutjats en un tribunal penal.

Segons la versió policial dels fets, Cédric Chouviat, un repartidor de 42 anys i pare de cinc fills, conduïa una moto mentre trucava per telèfon. Quan els agents li van donar l’alto es va mostrar irrespectuós i els va insultar. En aquell moment el van detenir per desacatament i, al resistir-se, el van tirar a terra i li van fer un placatge abdominal. Chouviat va tenir llavors una aturada cardíaca i va ser traslladat a l’hospital, on va morir dos dies més tard.

No obstant, vídeos de mitjans com Mediapart o els que ha aconseguit la defensa de la víctima gravats per testimonis que van presenciar l’escena desmenteixen la versió policial que l’individu es va mostrar agressiu. «No era violent. L’únic que feia era gravar els policies. Semblava fer-ho per defensar els seus drets i això els molestava», explica un testimoni Mediapart.

Els resultats de l’autòpsia presentats per la fiscalia aquest dimarts mostren que la mort es va produir per asfíxia i que hi va haver una fractura de laringe. També es va detectar que patia problemes cardiovasculars, però la família assegura que no tenia cap insuficiència cardíaca coneguda i que tenia una autorització mèdica per practicar esport.

La justícia disposa de molts elements per aclarir el succeït, entre ells les dues càmeres de vigilància situades a la zona de la detenció i el mateix telèfon mòbil de la víctima, que va gravar tota l’escena.

Un altre testimoni que va filmar la detenció afirma que els tres policies que el van immobilitzar es van rabejar sense motiu i que li van practicar una clau d’estrangulació. En una seqüència d’un dels vídeos divulgats pels lletrats a la seu de la Lliga dels Drets de l’Home s’aprecia com els agents li practiquen un massatge cardíac abans de l’arribada dels bombers i el seu trasllat a l’hospital.

«¿Hi ha dret a això?»

Christian Chouviat, pare del mort, ha denunciat una mort coberta per una xarxa de mentides. «¿Hi ha dret a això? El tio s’aixeca a les 6 del matí a l’estiu i a l’hivern. Va a treballar i de cop li tallen la respiració. Són assassins. Hi ha tres assassins. Vull anar a judici. Vull que aquesta gent no dormi mai», ha dit.

Notícies relacionades

El ministre de l’Interior, Christophe Castaner, s’ha limitat a reconèixer que el resultat de l’autòpsia genera «preguntes legítimes». No és la primera vegada que la policia es troba en el punt de mira per utilitzar la tècnica del placatge abdominal que Amnistia Internacional porta denunciant des del 2011 i que està prohibida a Suïssa, Bèlgica i la ciutat de Nova York però continua sent legal a França. Hi ha un altre cas similar pendent de judici que data del 2016.

Per als advocats de la víctima, Arié Alimi, William Bourdon i Vincent Brengarth, les autoritats han intentat des del principi dissimular un abús policial negant la relació causa-efecte entre la tècnica utilitzada durant la detenció i l’aturada cardíaca de Chouviat.

Temes:

França