Ambient de guerra

L'Iran ataca amb míssils dues bases dels EUA a l'Iraq

La Guàrdia Revolucionària assegura que «comença la fera venjança» per l'assassinat de Soleimani

«De moment tot bé», tuiteja Trump, que anuncia una declaració aquest dimecres

iran-misiles

iran-misiles

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Dimecres a la matinada la Guàrdia Revolucionària de l’Iran ha llançat més d’una dotzena de míssils contra dues bases militars dels Estats Units a l’Iraq, un atac identificat com l’inici de la resposta de Teheran a l’assassinat divendres passat del general iranià Qasim Soleimani per part dels EUA.

Fonts dels EUA han explicat que no hi ha constància inicial de víctimes mortals en l’atac, que s’ha produït a les bases d’Al-Assad, a la província d’Anbar, i una altra al Kurdistan. El president dels EUA, Trump, s’ha reunit a la Casa Blanca amb el seu equip de seguretat nacional i unes hores després, a Twitter, ha llançat un missatge tranquil·litzador. «¡Tot està bé! [...] ¡De moment, tot bé!», ha escrit, i ha anunciat una declaració per a aquest dimecres al matí.

Al seu canal de Telegram, la Guàrdia Revolucionària iraniana, les forces d’elit Al-Quds de la qual dirigia Soleimani, ha escrit que «la fera venjança ha començat». Segons han declarat fonts oficials iranianes, va arrencar a la 1.20 de la matinada, l’hora en què es va produir l’atac contra Soleimani.

«Mesures proporcionals»

Notícies relacionades

El ministre iranià d’Afers Exteriors, Javad Zarif, ha confirmat també a Twitter l’acció, i l’ha identificat com la «conclusió» de la resposta a l’assassinat de Soleimani. «L’Iran va prendre i va concloure mesures proporcionals en defensa pròpia a l’empara de l’article 51 de la Carta de les Nacions Unides, atacant la base des de la qual es va llançar el covard atac contra els nostres ciutadans i alts oficials. No busquem una escalada o la guerra però ens defensem de qualsevol agressió», ha escrit.

Malgrat el missatge de Zarif i que ajudants de Trump han assegurat a ‘The New York Times’ que el president busca frenar l’escalada dels últims dies, la tensió està en un punt àlgid i el llançament dels míssils per part de l’Iran des de dins de les seves fronteres representa un gir, doncs solia utilitzar milícies aliades per a atacs d’aquest estil i demostra la capacitat de Teheran per colpejar directament els nord-americans a l’Iraq. «Queda clar que aquests míssils van ser llançats per l’Iran», ha dit el portaveu del Pentàgon, Jonathan Hoffman, en un comunicat.