CRISI A L'ORIENT MITJÀ

Brussel·les demana el cessament immediat dels atacs i la tornada al diàleg

«L'ús d'armes ha de cessar ara per donar espai al diàleg», reclama la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen

zentauroepp51640812 brussels  belgium   08 01 2020   european commission preside200108102124

zentauroepp51640812 brussels belgium 08 01 2020 european commission preside200108102124 / STEPHANIE LECOCQ

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martínez

La Unió Europea segueix amb extrema preocupació l’escalada de les tensions a l’Orient Mitjà i l’atac amb míssils d’aquesta passada matinada contra dues bases militars dels Estats Units a l’Iraq. A l’espera de les conclusions de la reunió d’emergència de ministres d’exteriors de la UE convocada per a aquest divendres per l’alt representant per a la política exterior, Josep Borrell, la Comissió Europea ha urgit a totes les parts implicades a aturar els atacs i reprendre el diàleg. 

«L’ús d’armes ha d’aturar-se ja per donar espai al diàleg. Estem cridats a fer tot el possible per revifar les converses», ha reclamat la presidenta Ursula von der Leyen després d’un debat extraordinari celebrat aquest dimecres per l’escola de comissaris. L’alemanya, que aquesta tarda es reuneix a Londres amb el primer ministre britànic, Boris Johnson, per abordar a més del brexit la situació a l’Iran, ha recordat que la crisi a la regió afecta tots i que el diàleg és imprescindible.

Notícies relacionades

En la mateixa línia s’ha pronunciat el ministre alemany, Heiko Maas, que ha condemnat l’atac d’aquesta matinada contra les bases a l’Iraq on també són destacades forces de la coalició. «Fem una crida a l’Iran perquè s’abstingui de qualsevol pas que pugui conduir a una nova escalada», ha urgit demanant «prudència» i «moderació» en la resposta.

Crides a la calma

La multiplicació de reunions i les crides a la calma i la moderació llançades aquesta setmana per l’Aliança Atlàntica, la Unió Europea i els diferents estats membres no han aconseguit de moment resultats. «L’atac amb míssils a l’Iraq és un altre exemple de l’escalada i de la creixent confrontació que no interessa a ningú», ha admès Borrell. «Els esdeveniments són extremadament preocupants» i «la situació actual posa en risc els esforços dels últims anys i té implicacions per a la feina de la coalició anti-Daesh», ha advertit el cap de la diplomàcia europea, que ha reiterat la seva invitació al ministre d’exteriors iranià a Brussel·les i ha indicat que «pot ser que tinguem una visita aviat».