CRISI AL PRÒXIM ORIENT

L'Iran anuncia conseqüències immediates per l'atac dels EUA

Milers d'iraquians assisteixen a Bagdad als funerals per Soleimani i Muhandis al crit de «mort a Amèrica»

El president Rouhani assegura que l'Iran «crearà, si Déu vol, desenes de generals Soleimani»

Iranian President Hassan Rouhani visits the family of the Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force, who was killed by an air strike in Baghdad, at his home in Tehran, Iran January 4, 2020. Official Presidential website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES

Iranian President Hassan Rouhani visits the family of the Iranian Major-General Qassem Soleimani, head of the elite Quds Force, who was killed by an air strike in Baghdad, at his home in Tehran, Iran January 4, 2020. Official Presidential website/Handout via REUTERS ATTENTION EDITORS - THIS IMAGE WAS PROVIDED BY A THIRD PARTY. NO RESALES. NO ARCHIVES / OFFICIAL PRESIDENTIAL WEBSITE (via REUTERS)

1
Es llegeix en minuts
Agencias

L’assassinat ordenat per Donald Trump de Qasem Soleimani, el comandant al capdavant de les Forces Quds de la Guàrdia Revolucionaria de l’Iran en un atac a l’aeroport de Bagdad ha elevat la tensió al Pròxim Orient i ha situat els EUA al caire de la guerra amb l’Iran. Aquest dissabte, el president iranià, Hassan Rouhani, ha advertit que els Estats Units seran testimoni de «les conseqüències» de l’assassinat del comandant Soleimani «no només avui, sinó al llarg dels anys venidors».

«Els nord-americans no es van adonar del gran error que van cometre [...] Sens dubte els EUA són avui molt més odiats (que abans) entre la gent de l’Iran i l’Iraq», ha assenyalat Rohaní durant una visita a la família del comandant Soleimani. El president ha assegurat que «els joves iranians segueixen i estimen el camí» traçat pel comandant de la Força Quds, pel que a l’Iran «es crearan si Déu vol desenes de generals Soleimani».

«La venjança de la sang del màrtir Soleimani tindrà lloc el dia en què veiem que amb la continuació de la lluita s’ha tallat per sempre la mà maligna dels EUA a la regió», ha reblat, segons un comunicat oficial de la presidència iraniana. Segons Rouhani, l’atac perpetrat a Bagdad pels EUA «es mantindrà en la història dels seus crims inoblidables més grans contra la nació de l’Iran».  

El president ha lloat la figura de Soleimani, de qui ha dit que «no era només un comandant de guerra i un important planificador d’operacions, sinó també un polític i estrateg excepcional i amb talent». El general mort era l’encarregat de les operacions fora de l’Iran dels Guardians de la Revolució i va ser present sobre el terreny a Síria i a l’Iraq, supervisant les milícies recolzades per Teheran en els dos països àrabs.

Notícies relacionades

Soleimani serà enterrat dimarts a la seva ciutat natal, Kerman, després de finalitzar els tres dies de dol oficial declarats a l’Iran. Està previst que el cos del comandant arribi a Teheran aquest dissabte a última hora.

A Bagdad, milers d’iraquians han sortit als carrers al crit de «Mort a Amèrica» per participar en els funerals d’Abu Mahdi al-Muhandis, número dos de la milícia iraquiana proiraniana que també va morir en l’atac contra Soleimani.