El Govern de Bolívia anuncia que es coordinarà amb Vox per investigar si hi va haver pagaments a Podem

bolivia-bandera

bolivia-bandera

2
Es llegeix en minuts
Europa Press

El ministre de Govern de Bolívia, Arturo Murillo, ha anunciat aquest divendres un acord amb càrrecs de Vox per investigar si hi va haver pagaments a Podem amb diners públic bolivià i demanarà citar a Bolívia polítics espanyols com Pablo Iglesias, Juan Carlos Monedero, José Luis Rodríguez Zapatero, Íñigo Errejón o Baltasar Garzón.

«Hem coincidit en aquesta investigació que sorgeixen nexes entre el MAS i polítics espanyols [...]. Per això hem decidit unir esforços [amb Vox] per a la coordinació d’aquests casos d’òbvia malversació de diners dels bolivians», ha afirmat Murillo en declaracions recollides per l’agència de notícies boliviana ABI.

Murillo ha explicat que demanarà al fiscal general de l’Estat, Juan Lanchipa, que citi aquestes persones perquè els bolivians puguem tenir claredat sobre les condicions i l’origen de fluxos de fons irregulars a aquests partits».

Murillo ha comparegut en roda de premsa amb el diputat de Vox Víctor González Coello de Portugal i l’eurodiputat de la formació «verda» Hermann Tertsch. «Amb la visita dels diputats espanyols ens hem quedat molt preocupats a l’aparèixer amb l’encreuament d’informació clares evidències de finançament del govern d’Evo Morales a partits estrangers», ha explicat Murillo.

«Hem demanat al Govern de Bolívia que ens doni el trasllat oficial de la informació dels resultats de les seves investigacions i declaracions de testimonis claus per poder iniciar a Espanya les accions legals oportunes a els quals esperem que se sumi la Fiscalia espanyola», ha apuntat González.

Tertsch, per la seva part, ha explicat que «hi ha seriosos indicis de l’existència d’un vincle important entre polítics espanyols i el partit d’Evo Morales». «En aquest sentit, investigarem de forma conjunta», ha indicat.

«Creiem que Espanya deu en aquest moment a Bolívia un gest de desgreuge per una situació que es va crear aquell dia 27 que és absolutament inadmissible», ha assenyalat amb referència a l’incident en el qual policies bolivians van impedir l’entrada de dos cotxes diplomàtics espanyols a la residència de l’Ambaixada mexicana a La Paz.

Diversos agents espanyols van sortir dels cotxes amb la part inferior de la cara coberta i presumptament armats, cosa que va ser criticada com un «atropellament» pel Govern bolivià.

Notícies relacionades

Tertsch ha demandat un aclariment seriós perquè aquests fets afecten greument la «salut democràtica» tant de Bolívia com d’Espanya. A més ha agraït al Govern de la presidenta autoproclamada Jeanine Áñez la seva rebuda i ha demanat a Espanya donar suport a Bolívia i al seu «procés democràtic» amb gestos «molt clars».

Prèviament, Vox havia informat que havien rebut «informació sensible» sobre l’incident diplomàtic del 27 de desembre. «L’únic que sabem en aquest moment és que el Govern de Bolívia té una informació sensible que, evidentment, nosaltres mantindrem en guaret fins que hi hagi noves notícies per respectar la política internacional», va explicar divendres l’eurodiputat de Vox Jorge Buxadé.

Temes:

Bolívia Podem Vox