TENSIÓ AL PRÒXIM ORIENT

Els EUA maten a l'Iraq, per ordre de Trump, el poderós comandant iranià Qasem Soleimani

L'atac a l'aeroport de Bagdad dispara encara més les tensions entre Washington i Teheran

El general que comandava les forces Al-Quds era una icona a l'Iran, molt pròxim a l'aiatol·là Khamenei

20200103 467696 eeuusoleimanie 1 1 / periodico

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La tensió entre els Estats Units i l’Iran, ja en escalada des de fa temps, amenaça d’entrar en ebullició. El Pentàgon i la Casa Blanca han confirmat que el president, Donald Trump, va ordenar un atac amb drons a l’aeroport de Bagdad que s’ha emprès aquest divendres a la matinada a l’Iraq i en què ha matat el general Qasem Soleimani, poderós comandant de les forces Al-Quds de la Guàrdia Revolucionària iraniana que estava al capdavant de les seves operacions a Síria i l’Iraq i era una icona del règim de Teheran.

aeropuerto-bagdad / periodico

El Pentàgon, en un comunicat, ha assegurat que la seva acció pretenia «impedir plans de futurs atacs iranians» i ha justificat que el general estava «desenvolupant plans per atacar diplomàtics nord-americans i militars a l’Iraq i a la regió», i l’ha acusat també de ser «responsable de la mort de centenars de soldats nord-americans i de la coalició i de milers més de ferits».

També la Casa Blanca ha penjat un tuit definint l’atac d’«acció defensiva» i ha recordat que les forces Al-Quds estan designades pels EUA com a organització terrorista.

Trump, per la seva banda, ha penjat a la xarxa social un missatge sense paraules i només amb una bandera nord-americana.

L’assassinat de Soleimani, àmpliament considerat com la segona persona més poderosa de l’Iran darrere de l’aiatol·là Ali Khamenei però davant del president Hassan Rouhani i amb potencial per agafar les regnes del país, arriba després de dies de tensions elevades i de l’assassinat d’un contractista nord-americà per part de la milícia Kataeb Hezbol·là, d’atacs nord-americans a posicions d’aquesta milícia a l’Iraq i Síria com a represàlia i d’un posterior assalt de dos dies de seguidors i membres de les milícies a l’ambaixada nord-americana a Bagdad. Washington havia acusat Soleimani d’estar al darrere del setge a la seva delegació diplomàtica.

«El joc ha canviat»

Ja dijous el secretari de Defensa nord-americà, Mark Esper, havia assegurat que s’esperaven nous atacs de les milícies proiranianes i va anunciar que podrien prendre «accions preventives». «El joc ha canviat», va declarar.

Notícies relacionades

Ho ha fet, elevant els temors d’un enfrontament obert, amb l’atac aquesta matinada a l’aeroport de Bagdad. En aquest atac, segons informacions dels EUA, l’Iraq i l’Iran, s’han llançat des de l’aire múltiples míssils que han impactat en dos cotxes abandonats a l’aeroport. A més de Soleimani, haurien mort quatre persones més, entre les quals Abu Mahdi al-Muhandis i Mohammed Ridha Jabri, respectivament cap i responsable de comunicacions de les Forces de Mobilització Popular, una coalició paramilitar que serveix de paraigua per a quatre desenes de milícies.

El ministre d’Afers Exteriors iranià, Javad Zarif, ha acusat els EUA en un tuit d’haver comès un «acte de terrorisme internacional» amb l’assassinat de Soleimani i ha assegurat que és «extremadament perillós i una escalada estúpida». «Sobre els EUA recau la responsabilitat de totes les conseqüències de la seva temeritat».