Canvi de rumb al país centreeuropeu

Una coalició entre conservadors i verds obre una nova etapa política a Àustria

El pacte entre conservadors i ecologistes pot marcar també el rumb polític a Alemanya després de l'etapa de Merkel

zentauroepp51557547 head of people s party  oevp  sebastian kurz leaves after hi200102201523

zentauroepp51557547 head of people s party oevp sebastian kurz leaves after hi200102201523 / LEONHARD FOEGER

2
Es llegeix en minuts
Andreu Jerez
Andreu Jerez

Periodista

ver +

De governar amb la ultradreta del FPÖ a governar amb Els Verds. Aquest és el gir que ha fet la política austríaca de la mà de Sebastian Kurz, líder dels conservadors de l’ÖVP i el canceller més jove de la història del país alpí. Kurz i el cap dels verds austríacs, Werner Kogler, van confirmar aquest dijous un acord de govern inèdit a Àustria: els ecoliberals entraran per primera vegada en un govern federal si així ho aproven els delegats del partit verd en un congrés aquest dissabte, que ja es dona per fet.

Àustria aconseguirà sortir de la crisi política que va començar el maig passat, quan l’anomenat «Eivissa-Gate» va acabar amb la coalició entre l’ÖVP i l’FPÖ: un vídeo filtrat mostrava el llavors vicecanceller i líder de la ultradreta, Heinz-Christian Strache, negociant a l’illa balear amb presumptes empresaris russos la compra d’un diari austríac amb la promesa de publicitat institucional si el medi ajudava políticament els ultradretans.

Càmera oculta

Les imatges filmades amb càmera oculta, en les quals es veu un Strache consumint abundant alcohol i negociant obertament tractes de favor amb diners públics, van fer inviable la coalició. El país es va veure abocat a un govern transitori i a unes eleccions anticipades, celebrades el setembre passat i que van guanyar àmpliament els conservadors.

Amb l’acord presentat aquest dijous, Àustria espera tancar la fase d’inestabilitat amb una fórmula experimental i que evidencia la llarga tradició política de pacte del país. L’enorme distància entre els dos partits i cultures polítiques generen, no obstant, dubtes sobre la seva viabilitat. Experts apunten a més que els ecologistes podrien enfonsar-se electoralment en una coalició que estarà clarament dominada pel seu soci majoritari conservador.

Programa de 300 pàgines

«Les converses no han sigut fàcils perquè els dos partits tenen posicions molt diferents», va dir Sebastian Kurz després d’anunciar l’acord. Després de setmanes de negociacions, conservadors i verds van confeccionar un acord de govern de més de 300 pàgines.

La direcció el partit ecologista va reconèixer nombroses cessions: la restrictiva política migratòria, que ha caracteritzat els governs de Kurz –rebutja les quotes de distribució de refugiats defensada per la cancellera Angela Merkel i és més a prop del Grup de Visegrád en qüestions migratòries–, n’és un clar exemple. L’acord estableix, per exemple, l’expulsió d’aquells estrangers no comunitaris a aquells als que els siguin denegats l’estatus de refugiats i la prohibició del vel islàmic fins als 14 anys.

Mesures fiscals

Notícies relacionades

A canvi, Els Verds aconsegueixen donar un marcat vernís ecologista a la coalició: l’acord es marca l’objectiu que el consum d’energia sigui procedent exclusivament de fonts renovables el 2030 i l’empremta de carboni zero per al 2040. Els ecoliberals també arrenquen als conservadors una mesura fiscal favorable per a la classe assalariada en la reducció generalitzada de la pressió fiscal: l’impost sobre el treball de les rendes més baixes serà reduït del 25 al 20%.

«Assumirem un paper precursor a Europa», va dir aquest dijous el futur canceller Kurz en la roda de premsa conjunta amb el líder verd. El pacte és observat amb interès des de la veïna Alemanya, on s’especula des de fa mesos amb un pacte similar entre la CDU i Els Verds, als quals l’enquestes d’intenció de vot situen actualment en la segona posició. La fórmula austríaca podria ser, per tant, precursora per al futur polític d’Alemanya en l’era post-Merkel.

Temes:

Àustria