PETICIÓ AL TRIBUNAL SUPREM

Dones soldat demanen a l'Exèrcit israelià que les deixin combatre en tancs

Israel vol arxivar el programa per integrar les militars a la unitat de cuirassats

El servei militar és obligatori tant per a homes, prop de tres anys, com per a dones, dos

ISR001 (ISRAEL) 31/07/2014.- Un cañón de artillería de 155 mm israelí dispara hacia a la Franja de Gaza desde una base en el sur de Israel, hoy, jueves 31 de julio de 2014. El Ejército israelí ha llamado a filas a 16.000 reservistas con el objeto de unirse a las tropas actualmente desplegadas en Gaza y reforzar la ofensiva que hoy entra en su vigésimo cuarta jornada en la Franja, dijeron fuentes militares. El monto de fallecidos desde el inicio de la campaña israelí, el pasado 8 de julio, se eleva a 1.349 y los heridos a más de 7.500, y que en su mayoría se trata de mujeres y niños, según precisó el portavoz del Ministerio de Sanidad en Gaza, Ashraf al Qedra. EFE/Jim Hollander

ISR001 (ISRAEL) 31/07/2014.- Un cañón de artillería de 155 mm israelí dispara hacia a la Franja de Gaza desde una base en el sur de Israel, hoy, jueves 31 de julio de 2014. El Ejército israelí ha llamado a filas a 16.000 reservistas con el objeto de unirse a las tropas actualmente desplegadas en Gaza y reforzar la ofensiva que hoy entra en su vigésimo cuarta jornada en la Franja, dijeron fuentes militares. El monto de fallecidos desde el inicio de la campaña israelí, el pasado 8 de julio, se eleva a 1.349 y los heridos a más de 7.500, y que en su mayoría se trata de mujeres y niños, según precisó el portavoz del Ministerio de Sanidad en Gaza, Ashraf al Qedra. EFE/Jim Hollander / JIM HOLLANDER (EFE)

1
Es llegeix en minuts
Efe

Les dues primeres comandantes de tancs de l’Exèrcit israelià van presentar aquest dijous una petició al Tribunal Suprem contra els plans de les autoritats militars d’arxivar el programa per integrar dones a la unitat de cuirassats.

Sol·liciten que la Justícia ordeni al ministre de Defensa en funcions, Naftali Benet, i al cap d’Estat Major, Aviv Kochavi, que habilitin una via perquè puguin ser reclutades com a combatents i reservistes al cos de blindats, va informar la Ràdio de l’Exèrcit.

Dones formades com a pilots de tancs

Aquest projecte va començar el 2017. El juny de l’any següent, una desena de dones va completar una formació pilot per realitzar missions defensives en tancs i els resultats d’aquest curs van ser qualificats com «un èxit» per les mateixes autoritats militars, tot i que aquest any passat va deixar de ser operatiu.

Un portaveu castrense va assegurar que «la decisió d’incloure o excloure dones militars de combat en tancs per a missions de defensa fronterera encara no s’ha pres» de manera definitiva, i que l’assumpte «es decidirà aviat».

A Israel, el servei militar és obligatori tant per a homes (prop de tres anys) com per a dones (dos), i és un dels Exèrcits del món on elles tenen accés a més número de llocs.

Però, malgrat els avenços per incorporar-les en la majoria de posicions –accedeixen a més del 90%–, en tenen encara limitades algunes, com la de ser integrants dels equips de quatre combatents que operen dins dels blindats.

Dret a la igualtat

El setembre passat, dues joves pendents de començar la seva instrucció al març van presentar una altra petició al Tribunal Suprem al·legant que «no integrar les dones en llocs de combat és una violació del seu dret a la igualtat», va informar el digital ‘Times of Israel’.

Notícies relacionades

Des de fa anys, poden ser instructores de tancs, i ocupar llocs de combat en infanteria, aviació o artilleria.

No obstant, la cúpula militar va desestimar temporalment la seva integració total en el cos de blindats argumentant els seus alts costos en recursos i mà d’obra, i les que van completar el curs pilot van ser incorporades com combatents regulars d’infanteria en un batalló mixt. 

Temes:

Israel