DESPRÉS DE SET SETMANES DE NEGOCIACIONS

Conservadors i ecologistes pacten un Govern de coalició a Àustria

L'acord ha de ser ratificat per Els Verds en el congrés federal que celebraran el cap de setmana

01 January 2020, Austria, Vienna: Sebastian Kurz (L), leader of the Austrian People’s Party (OeVP) and Werner Kogler, leader of The Greens, hold a joint press conference at the Winter Palace of Prince Eugene after reaching a coalition deal. Photo: Herbert Neubauer/APA/dpa

01 January 2020, Austria, Vienna: Sebastian Kurz (L), leader of the Austrian People’s Party (OeVP) and Werner Kogler, leader of The Greens, hold a joint press conference at the Winter Palace of Prince Eugene after reaching a coalition deal. Photo: Herbert Neubauer/APA/dpa / Herbert Neubauer/APA/dpa (Herbert Neubauer/APA/dpa)

3
Es llegeix en minuts
Efe

 El Partit Popular austríac (ÖVP) i l’ecologista i progressista Els Verds han pactat aquest dimecres una coalició de Govern, en què les dues formacions afirmen que defensaran les seves respectives prioritats: la lluita contra la immigració il·legal i frenar el canvi climàtic.

«M’alegra informar-los que hem aconseguit un acord», va anunciar davant dels mitjans el cap de l’ÖVP, Sebastian Kurz, que amb aquest pacte repetirà com a canceller (cap de Govern).

Set setmanes de negociació

Kurz, que va comparèixer al costat del cap d’Els Verds, Werner Kogler, va reconèixer que la negociació, que ha durat set setmanes, no ha sigut fàcil a causa que els dos partits «són molt diferents en les seves orientacions internes». Amb tot, va afirmar que s’ha aconseguit un «excel·lent resultat» i «conciliar el millor dels dos mons».

Així, va dir que els dos partits mantenen en el programa de Govern les seves principals promeses electorals: frenar el canvi climàtic d’Els Verds, i la baixada d’impostos i la lluita contra la immigració il·legal i l’«islam polític» dels populars.

«És possible abaixar la càrrega impositiva i alhora fer ecològic el sistema fiscal. És possible protegir el clima i les fronteres», va resumir.

Kogler, per la seva banda, va insistir que el programa de Govern contempla mesures per millorar la transparència en la política, la situació dels més desfavorits, lluitar contra la pobresa i aconseguir més igualtat social. «Àustria ha de ser un precursor a Europa en el tema de la protecció del clima», va indicar el líder ecologista.

Tot i que l’acord ha de ser confirmat aquest divendres i dissabte pels òrgans del partit, Kogler va donar per fet que el nou Govern podrà començar a funcionar la setmana que ve.

A l’espera de la confirmació oficial, els populars austríacs assumirien deu ministeris, alguns d’importants com a Interior, Exteriors, Finances, i Assumptes Europeus. Defensa, també en mans de l’ÖVP, estarà dirigida per primera vegada per una dona.

Els Verds tindran la vicecancelleria, en la persona de Kogler, i un «superministeri» de Medi Ambient i Infraestructures, que inclou energia, tecnologia i innovació, i amb una agenda orientada a la lluita contra el canvi climàtic. També gestionaran Justícia i la cartera d’Assumptes Socials i Sanitat.

Més dones que homes als ministeris

Tot fa pensar que serà el primer Govern d’Àustria amb més dones que homes als ministeris.

Tot i que serà la primera vegada que els ecologistes s’asseguin a l’Executiu central, Els Verds formen part actualment dels Governs de quatre dels nou Estats federats d’Àustria, entre els quals Viena. En tres formen equip amb l’ÖVP.

Progressista en l’àmbit social, per exemple en temes d’immigració o gènere, Els Verds tenen una base de votants burgesa que pot acceptar pactes amb els conservadors.

En aquest desigual repartiment de carteres, els conservadors en recuperen algunes, com Exteriors, Interior i Defensa, que van estar controlades per l’ultranacionalista FPÖ durant els 17 mesos que va durar la seva coalició, i que va acabar el maig amb una ruptura, una moció de censura i la convocatòria d’eleccions anticipades.

Els ultres van arrencar aquesta quota de poder posant sobre la taula els 51 diputats que van treure en les eleccions d’octubre del 2017, onze menys que l’ÖVP i un menys que el Partit Socialdemòcrata.

Gir radical de Kurz

L’equilibri de forces amb Els Verds és diferent. La polèmica coalició no només no va desgastar Kurz, sinó que el seu partit va pujar en les eleccions de setembre a 62 diputats, d’un total de 183.

Malgrat que Els Verds van aconseguir tornar a un Parlament del qual havien quedat fora el 2017, només disposen de 26 escons.

Notícies relacionades

Amb aquest pacte, Kurz ha passat en tot just mig any de governar amb un partit xenòfob, eurocrític i nacionalista, a seure amb una formació progressista i europeista.

De fet, el polític ha lamentat en ocasions la ruptura de la coalició amb el FPÖ, a causa d’un escàndol de corrupció dels seus socis, i ha reconegut que amb Els Verds hi ha moltes més diferències.

Temes:

Àustria