guerra al país àrab

Síria acaba l'any amb menys morts i més territori en mans d'Al-Assad

Les forces governamentals ja controlen més del 70% del territori i el nombre de víctimes és el més baix des que va esclatar la guerra el 2011

zentauroepp51539909 damascus  syrian arab republic    pictures of the decade   s191231191128

zentauroepp51539909 damascus syrian arab republic pictures of the decade s191231191128 / YOUSSEF BADAWI

3
Es llegeix en minuts
Efe

El conflicte a Síria conclou aquest any amb menys fronts oberts i més territori en mans de les forces del president del país, Bashar al-Assad, que controlen més del 70 % del país, i amb el menor nombre de víctimes des del començament de la guerra, el 2011. Segons el recompte de l’Observatori Sirià de Drets Humans, el 2019 s’ha convertit enl’any menys mortífer a Síria des que va començar la guerra el 2011, amb 11.215 morts en total, més del 40% menys que l’any anterior quan van morir 19.799 persones.

Les víctimes civils han disminuït un 46 %, amb 3.473 persones que van perdre la vida el 2019, de les quals 1.021 eren menors d’edat, segons l’ONG amb seu al Regne Unit però que compta amb una àmplia xarxa de col·laboradors sobre el terreny. Un dels motius pels quals s’han reduït les víctimes és el final de la lluita contra el grup gihadista Estat Islàmic(EI), que el març passat va ser derrotat a Síria per les Forces de Síria Democràtica (FSD), una aliança armada integrada principalment per kurds.

Aquest any 1.005 combatents d’aquesta aliança han mort, a més de 2.096 integrants de les faccions opositores rebels i islamistes, que han vist reduïts considerablement els seus dominis i capacitatsdavant els avenços de les forces governamentals. En el bàndol del president Bashar al-Assad han mort 1.523 efectius de les tropes regulars i uns altres 1.241 combatents lleials a Damasc.

Intervenció de Turquia

Segons l’Observatori, la situació sobre el terreny va canviar acausa de la intervenció militar turca l’octubre del 2019, que va repercutir sobretot en les àrees controlades per les FSD, que han perdut part dels seus dominis i ara tenen en les seves mans el 15,7 % del total de la superfície del país. La intervenció turca també va possibilitar la tornada de les tropes de l’Exèrcit sirià a algunes zones del nord-est del país, gràcies a un acord amb les FSD per desplegar-se en zones kurdes i repel·lir de forma conjunta l’avenç d’Ankara i les faccions sirianes opositores que recolzen l’Exèrcit turc.

Quan s’acaba el 2019, el Govern sirià controla el 72 % del territori, un 11,8 % més que l’any anterior, després d’haverrecuperat també àrees en mans de les faccions armades opositores que anys abans han anat perdent cada vegada més terreny i ara es troben arraconades a la regió d’Idlib (al nord-oest). Aquestes faccions, tant les més moderades com les islamistes, actualment només controlen el 10,5 % de Síria, mentre que EI encara té en les seves mans l’1,8 % del territori després d’haver perdut el seu «califat» el març passat.

De cara al 2020, Al-Assad es disposa a recuperar el control absolut de tot el país i la zona més important és Idlib, on les forces governamentals han reprès l’activitat militar des del novembre i han avançat fins a l’últim territori controlat pels grups insurgents, amb una forta presència de l’exfilial siriana d’Al-Qaida. La comandància de l’Exèrcit sirià va rebaixar el ritme de les operacions militars aquests dies a Idlib per les festes de Nadal i Any Nou, va informar a Efe una font militar.

Suposat atac químic

Notícies relacionades

La font, que va demanar quedar en l’anonimat, va assegurar que les operacions es reprendran d’aquí a 48 hores i que per això les tropes estan rebent reforços, com ara armes mitjanes i pesades, a més de soldats d’infanteria de cara a reprendre l’ofensiva. L’Exèrcit sirià ha estat avançant els últims dies i s’aproxima a la localitat de Maarat al-Numan, després que l’agost conquistés la de Khan Shaykhun, al sud de la regió i conegut feu rebel que va ser l’escenari d’un suposat atac químic el 2017.

Segons la font, l’Exèrcit ha ocupat 46 pobles i localitats al sud-est d’Idlib i prop de 324 quilòmetres quadrats des de la represa dels combats a la zona a mitjans de desembre, la qual cosa es considera l’avenç més gran des que va ser llançada l’ofensiva l’abril passat. L’única incògnita per al Govern de Damasc és què passarà amb els territoris ocupats per Turquia, que vol establir una franja de seguretat al nord de Síria al costat de la seva frontera i no sembla disposada a retirar-se del territori sirià aquest any que arriba.

Temes:

Síria