foc incontrolable

Els incendis obliguen milers de persones a passar el Cap d'Any a les platges d'Austràlia

Dos morts, cinc desapareguts i milers de persones assetjades pel foc

La situació a Victòria s'ha agreujat en les últimes hores, amb desenes de nous focus

incendio-australia

incendio-australia / PETER PARKS (AFP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

Milers de persones han passat el Cap d’Any a les platges del sud-est d’Austràlia, que s’han convertit en el refugi dels devastadors incendis que fuetegen el país. Al llarg d’uns 200 quilòmetres de costa, veïns i turistes, terroritzats, embolicats en mantes i amb els seus rostres coberts amb màscares, s’han apinyat a la vora de l’aigua de l’oceà en un intent per escapar-se de l’infern. Alguns han utilitzat barcos per allunyar-se el màxim possible de les flames. L’Exèrcit s’ha desplegat per ajudar les persones desplaçades.

Al llarg del dia d’avui, dues persones han mort, cinc estan desaparegudes i milers més es troben atrapades a causa delsincendis forestals que cremen sense control. «Avui és un dia horrible per a Nova Gal·les del Sud pel que fa als incendis. Després de la tràgica mort ahir a la nit d’un bomber voluntari, s’ha confirmat que hi ha dos morts a Cobargo, la Policia ho ha confirmat, i una tercera està desapareguda», ha informat en una roda de premsa la cap del govern d’aquest estat, Gladys Berijiklian.

Un grup de persones afectades pels incendis han buscat refugi al costat d’un llac / AP

Prèviament, el cap del govern de Victòria, Daniel Andrews, va dir que es tem per la situació de quatre persones que no han sigut localitzades a les zones on cremen diversos focus en aquest estat del sud-est del país, que també han provocat «pèrdues molt significatives de propietats, bestiar, tanques i coberts».

Evacuar per mar

Els danys s’han produït principalment pels focs al municipi d’East Gippsland, situat a l’extrem sud-est de Victòria i fronterer amb l’estat de Nova Gal·les del Sud, i al qual pertany el balneari de Mallacoota, on unes 4.000 persones han hagut de refugiar-se al moll i la platja. Andrews ha apuntat que les autoritats sospesen la possibilitat d’evacuar per mar algunes comunitats afectades pels incendis, com la de Mallacoota, que apareix amb un cel vermell encès i un fum dens en les imatges divulgades per les xarxes socials.

«Hem fet algunes peticions (a l’Exèrcit australià) perquè ensdonin suport en les avaluacionsdels danys a les propietats i també per accedir a algunes comunitats aïllades per via marítima», ha explicat Andrews en roda de premsa.

A la tarda, el cap dels bombers de Victòria, Steve Warrington, va informar queun canvi en la direcció del ventha millorat la situació a Mallacoota, així com a la comunitat de Corryong, tot i que el perill dels focs encara no ha passat.

Destrucció de propietats

La situació a Victòria s’ha agreujat els últims dies, amb 260 nous focus declarats dilluns i 61 més durant la matinada de dimarts, segons ha informat a Efe un portaveu de l’Autoritat contra Incendis de l’Interior de Victòria. A l’estat de Nova Gal·les del Sud, el mésafectat per aquesta crisi, s’ha informat també de la destrucció de desenes de propietats.

Notícies relacionades

El comissionat del Servei Rural de Bombers estatal, Shane Fitzsimmons, ha parlat de «potencials morts» al referir-se als desapareguts tot i que no ha aclaritsi es tracta de residents o bombers. Amb la mort de les dues persones a Cobargo s’eleva a 11 el nombre de morts a Nova Gal·les del Sud i a 12 en el conjunt del país des del juliol.

També han obligat a cancel·lar els espectacles pirotècnics de Cap d’Any previstos en diverses localitats, tret d’a Sydney, la ciutat més gran del país, on l’autoritat municipal vaobtenir un permís especialdels bombers. Els incendis van començar abans de l’inici de l’estiu austral, que comença al desembre i en què s’espera escassetat de pluja fins al 21 de març.