decisió judicial

La Xina condemna a 9 anys de presó un pastor protestant crític amb el règim

zentauroepp51534347 191230123005

zentauroepp51534347 191230123005

1
Es llegeix en minuts
Efe

El pastor protestant xinès Wang Yi, conegut per les seves obertes crítiques al Partit Comunista de la Xina (PCX), ha sigut condemnat a nou anys de presó per un tribunal de la ciutat de Chengdu (centre). Wang va ser declarat culpable de «subvertir el poder de l’Estat» –càrrec utilitzat sovint pel règim xinès contra activistes i dissidents–i d’«operacions il·legals de negocis».

A part de la pena de presó, Wang perdrà durant tres anys els seus drets polítics i li seran confiscades propietats per valor de 50.000 iuans (7.160 dòlars; 6.390 euros), va informar el tribunal en la seva pàgina web. Organitzacions pro drets humans com Amnistia Internacional (AI) van lamentar la sentència i van exigir l’alliberament immediat del pastor.

«Wang Yi només practicava la seva religió i defensava pacíficament els drets humans a la Xina. La sentència a nou anys és terrible i injusta. Wang Yi és un pres de consciència i ha de ser alliberat immediatament i incondicionalment», va reclamar Patrick Poon, l’investigador sobre la Xina d’Amnistia Internacional. Segons la seva opinió, la condemna «és una burla de la suposada llibertat religiosa a la Xina».

Poon va afirmar que «a la Xina, els practicants religiosos viuen sota l’amenaça permanent de la persecució per motius polítics i de l’empresonament».

Assaig crític

Wang i més de 100 fidels de l’Església de l’Aliança de la Pluja Precoç –una de les principals esglésies protestants clandestines del país, fundada el 2005– van ser detinguts el novembre de 2018.

Poc abans del seu arrest, havia publicat un assaig crític sobre l’estricte control del Govern sobre la religió, en el qual demanava als cristians de la Xina que realitzessin actes de desobediència civil com predicar fora de les instal·lacions de l’església o portar els nens a l’església, les dues activitats prohibides.

Notícies relacionades

L’organització religiosa va publicar tres dies després de la detenció un comunicat preparat anteriorment per Wang en el qual assegurava que qualsevol càrrec presentat contra ell seria «una simple mentida»: «Compliré la meva condemna, però no la llei. Seré executat, però no em declararé culpable».

Tot i que oficialment a la Xina hi ha la llibertat de culte, nombroses organitzacions internacionals de defensa dels drets humans denuncien abusos i repressió contra les minories religioses.

Temes:

Xina