Tornen els enfrontaments als carrers de Hong Kong a la Nit de Nadal

El Govern lamenta que els actes dels manifestants «pertorbessin greument l'ordre social, afectessin l'ambient festiu i impedissin a altres persones disfrutar de les festes»

hong

hong

2
Es llegeix en minuts
Efe

La Nit de Nadal ha estat marcada per nous enfrontaments entre la Policia i els manifestants als carrers de Hong Kong, que han tornat a presenciar un intercanvi de còctels molotov i llaunes de gas lacrimogen.

Durant les primeres hores de la nit, centenars de manifestants s’han congregat en diversos centres comercials als dos costats de l’estret, on també han acudit nombrosos agents antiavalots.

S’han produït arrestos i incidents, com el d’un jove que ha saltat des del primer pis al centre comercial Yoho per fugir dels policies. Ha sigut traslladat conscient a l’hospital i, segons fonts mèdiques citades pel diari local ‘South China Morning Post’,es troba estable.

Dispersar els manifestants

Passades les 23.00 hora local (les 16.00 hores a Espanya), les forces de seguretat han anunciat que durien a terme una operació per dispersar i detenir els manifestants que tallaven el carrer Nathan, la principal avinguda de Kowloon, amb barricades improvisades.

I una hora després, la Policia ha denunciat que alguns dels manifestants s’havien negat a abandonar la zona i que havien llançat còctels molotov contra la comissaria de Tsim Sha Tsui i pres foc a una entrada de l’estació de metro de Mong Kok.

L’operador del metro local, MTR, havia anunciat el tancament d’aquesta parada i de la de Tsim Sha Tsui per a la resta de la nit, malgrat que és habitual que durant la Nit de Nadal a Hong Kong els metros operin tota la nit.

Alguns manifestants radicals també han rebentat els vidres d’una sucursal del banc HSBC i provocat un incendi a l’entrada; aquest banc s’ha convertit en el blanc de la ira del moviment de protesta després que diversos comptes d’una plataforma que recaptava fons per a manifestants detinguts i ferits fossin congelats per blanqueig de diners, suposadament.

«Intolerable»

El Govern ha emès un comunicat ja entrada la matinada en el qual lamenta que els actes dels manifestants «pertorbessin greument l’ordre social, afectessin l’ambient festiu i impedissin a altres persones disfrutar de les festes», una cosa que ha qualificat d’«intolerable».

Així mateix, l’Executiu ha criticat la presència de banderes independentistes hongkongueses en les protestes d’aquest dimarts i ha recordat que promoure la secessió de l’excolònia britànica –que pertany a la Xina, però manté certes autonomies fins a 2047– és anticonstitucional i «no favorable per a l’interès general i a llarg termini de la societat de Hong Kong».

Notícies relacionades

Les protestes van arribar de manera massiva als carrers de Hong Kong el 9 de juny arran d’un controvertit projecte de llei d’extradició, ja retirat pel Govern, però han canviat fins a convertir-se en un moviment que busca una millora dels mecanismes democràtics de Hong Kong i una oposició a l’autoritarisme de Pequín.

No obstant, alguns manifestants han optat per tàctiques més radicals que la protesta pacífica i els enfrontaments violents amb la Policia han sigut habituals.

Temes:

Hong Kong