DEFUNCIÓ A ALGÈRIA

Mor el cap de l'Exèrcit algerià i home fort del país

Ahmed Gaid Salah, de 79 anys, ha mort d'un infart

zentauroepp51487122 file   in this photo taken thursday  dec  19  2019  algerian191223122653

zentauroepp51487122 file in this photo taken thursday dec 19 2019 algerian191223122653 / Fateh Guidoum

2
Es llegeix en minuts
El Periódico / Efe

Algèria s'aboca a la incertesa. El cap de l’Exèrcit algerià, Ahmed Gaid Salah, consideratl’home fort del país, va morir aquest dilluns als 79 anys a conseqüència d’un infart, va segons va informar la televisió estatal. La seva mort té lloc quatre dies després de la investidura del nou president, Abdelmajid Tebboune, i enmig de les protestes que no cessen als carrers d’Alger des de fa 10 mesos.

Gaid Salah va morir a l’hospital militar d’Ain Naadja a Alger, segons la mateixa font. A tall de símbol, la seva última aparició pública va ser el 19 de desembre, el dia de la investidura de Tebboune. Fins i tot aquell dia i des que l’abril passat va dimitir l’històric Abdelaziz Bouteflika, va ser ell que va dirigir el país. 

En tot aquest temps, els carrers d’Alger han sigut l’escenari de protestes populars, la Hirak.  La dimissió de Bouteflika, forçada pel carrer i per la pressió del general Salah, no va posar fi al moviment, ja que el mort militar també va suscitar el descontentament popular. Els manifestants veien en ell el garant de la supervivència del sistema instal·lat a Algèria després de la independència, el 1962, i el desmantellament del qual exigeixen.

Protestes continuades

Les marxes de protesta s’han mantingut a totes les regions del país cada dimarts i cada divendres, marcades per dos lemes: Volem un estat civil, no un de militar i Gaid Salah, marxa, el poble és la sobirania i reclama llibertat.

Nomenat el 2004 cap d’Estat Major de l’Exèrcit per Buteflika, el general Salah ha sigut una de les persones més influents del cercle de poder. Durant 15 anys va ser un gran recolzament per al cap d’Estat algerià abans d’arrossegar-lo a la seva dimissió l’abril passat.  

Salah no només dirigia l’Exèrcit. Era també el director dels influents serveis secrets, un altre pilar d’un règim controlat per les diferents forces de seguretat. Des de l’abril, va marcar el pas polític del règim i de la transició política després de la desaparició de Buteflika del mapa polític. 

Tebboune, va anunciar un període de duel de set dies a tot el país després de la mort del cap de l’Exèrcit. Nascut l’abril de 1940, Salah era un dels últims representants a l’Exèrcit dels antics combatents contra el poder colonial francès. Va ser sempre un home més d’acció que un militar de despatx. 

Va viatjar sempre a les diferents regions militars del país per adreçar-se als soldats i escoltar les seves queixes. Però també això li va permetre estar al corrent de possibles conspiracions de col·legues i subordinats. 

L’immens poder militar

Notícies relacionades

La seva desaparició obre un enorme interrogant sobre qui s’apoderarà del comandament d’una institució que va més enllà de les armes. Al damunt de l’Exèrcit algerià no només recau la responsabilitat de la defensa del país i les seves fronteres, amenaçades per la immigració irregular i el gihadisme que creix al Sahel.

També maneja els fils econòmics d’un Estat sumit en una greu crisi econòmica i social des que el 2014 es van desplomar els preus del petroli i el gas, l’única riquesa que explota. Totes dues suposen el 95% de les exportacions d’una nació sense gairebé indústria i el 56% de l’energia que consumeix la indústria espanyola.

Temes:

Algèria