La ultradreta al Brasil

Bolsonaro llança insult homofòbic contra periodista que li pregunta per activitats del seu fill

«Vostè té una increïble cara d'homosexual», va dir el president amb una agressivitat inusual

La reprovació de l'excapità de l'Exèrcit arriba al 56% de la població segons una enquesta recent

FILE PHOTO: Brazil’s President Jair Bolsonaro attends a Christmas ceremony at Planalto Palace in Brasilia, Brazil December 19, 2019. REUTERS/Adriano Machado/File Photo

FILE PHOTO: Brazil’s President Jair Bolsonaro attends a Christmas ceremony at Planalto Palace in Brasilia, Brazil December 19, 2019. REUTERS/Adriano Machado/File Photo / Adriano Machado (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

El president Jair Bolsonaro, no pot mesurar les seves paraules i aquesta és una de les raons del descontentament de gran part dels brasilers: un 56% reprova la seva gestió d’acord amb una enquesta de la Confederació Nacional de la Indústria (CNI). El capità retirat reacciona iradament quan li pregunten sobre la realitat o els assumptes familiars que tant es barregen amb la política domèstica.  «Vostè té una increïble cara d’homosexual i no per això l’acuso de ser homosexual», li va dir a un periodista que va voler saber sobre les accions del seu fill Flavio. L’actual senador és objecte d’una investigació per blanqueig de diners públic que es remunta als seus dies de legislador a la ciutat de Rio de Janeiro. Aquests dies la causa acapara les primeres planes de les notícies perquè a més treu a la llum els vincle dels Bolsonaro amb les milícies paramilitars que operen als barris pobres de la perifèria carioca. El mandatari està convençut que les denúncies contra Flavio Bolsonaro són part d’una maniobra de l’actual governador de Rio i el seu exaliat, Wilson Witzel.

Per al cap d’Estat, «la Fiscalia fa un treball de porcs» en el marc d’aquesta causa. La pregunta periodística el va portar a perdre les maneres i fer l’atac homofòbic. No és la primera vegada que Bolsonaro parla en aquests termes des que va irrompre en l’activitat política. Vuit anys enrere va arribar a assegurar que no podria estimar algun dels seus fills si fos gai. Si fos així, li va confessar a una revista, preferia que estigués mort abans que anés «amb un bigotut per allà». No obstant, mai des de la seva estada al capdavant del Poder Executiu havia parlat en aquests termes. El capità retirat va acabar la seva envestida contra el periodista assenyalant que «ser homosexual no és crim» mentre els seus adherents festejaven la resposta.

Notícies relacionades

Segons les indagacions de la Fiscalia de Rio de Janeiro, Queiroz hauria rentat més de 500.000 euros a través de transaccions immobiliàries i d’una xocolateria que posseeix. En aquest sentit, tal com ha apuntat el diari paulista ‘Folha de São Paulo’, Queiroz hauria dipositat uns 5.000 euros en un compte bancari a nom de la primera dama del Brasil, Michelle Bolsonaro, el 2016. D’acord amb el líder de la ultradreta es va tractar del pagament d’una part d’un préstec que li van fer a Queiroz per valor de gairebé 9.000 euros.

«Pregunta a la teva mare si el comprovant que li va donar al teu pare és correcte», ha respost també Bolsonaro quan se l’ha qüestionat si disposava d’algun tipus de document que justifiqués aquest préstec. «¿Vostè té un comprovant d’aquest rellotge que porta? No. ¿El té de les seves sabates, del seu cotxe? Conec Queiroz des de 1985 i mai vaig tenir cap problema. Ell pescava amb mi, estava amb mi a Rio, anava amb el meu fill. Si ell ha comès alguna estupidesa, ell respon pels seus actes», va afirmar també el president.