Escàndol mundial

Els cascos blaus de l'ONU han abusat de 2.000 dones a Haití

Un estudi va revelar que les forces de pau desplegades per les Nacions Unides en aquest país han tingut trobades sexuals amb nenes de fins i tot onze anys

cascos-azules

cascos-azules

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 2.000 dones a Haití, moltes d’elles menors, han patit abusos sexuals per part de les forces de pau desplegades per les Nacions Unides a la petita illa des de 2004 fins al 2017, segons un estudi.

D’acord amb els testimonis de les denúncies, els militars i altres funcionaris de les delegacions de Nacions Unides encarregats de restablir la pau a la zona, haurien mantingut trobades sexuals amb nenes de fins i tot onze anys, aprofitant-se de la pobresa i misèria que han provocat entre la població diversos anys de guerra civil i les catàstrofes meteorològiques.

Fruit d’aquests abusos, moltes de les dones han concebut nens que han passat ser coneguts com els ‘Petit MINUSTAH’, amb referència a l’acrònim de la missió de pau de l’ONU a Haití. Algunes fonts parlen que poden haver nascut prop d’un centenar de nens.

Favors sexuals a canvi de menjar

Les xifres i les conclusions han sigut facilitades per la professora de la Universitat de Birmingham, Sabine Lee, que va dirigir un estudi de la revista ‘International Peacekeeping’, del qual s’ha fet l’agència Reuters.

«Està bastant clar que es van aprofitar de nenes menors d’edat», ha denunciat Lee, l’estudi del qual ha recollit unes 2.000 entrevistes a la població local que residia a prop de les bases militars que Nacions Units va assentar a l’illa des del 2004.

Prop d’un 10% dels entrevistats han esmentat els nens concebuts després de les trobades sexuals, mentre que d’altres parlen de com alguns funcionaris de la delegació de l’ONU «posaven monedes a les mans de les nenes»o els donaven menjar a canvi d’aquests favors.

L’ONU ha de respondre

Per la seva part, un portaveu de les Nacions Unides ha assegurat que des de l’organització es prenen molt seriosament aquests problemes i reconeixen que almenys hi ha 29 víctimes i 32 nens nascuts d’aquests abusos sexuals. En aquest sentit, ha informat que l’ONU està «activament involucrada» i actualment garanteix que els nens i les mares estan rebent la manutenció i cures adequades.

Notícies relacionades

L’estudi ha denunciat que la política d’actuació de l’ONU és «ineficaç», ja que d’acord amb el sistema actual, l’organització internacional no pot processar els seus treballadors pels errors comesos durant el compliment de les seves tasques a l’estranger.

«L’entrenament ha d’anar més enllà, no pot ser que vinguin a un lloc, violin una dona i se’n vagin», ha denunciat Lee, per a qui l’ONU hauria de plantejar mesures disciplinàries més dures contra aquells treballadors que duguin a terme aquesta mena d’abusos i conductes sexuals.