HUMOR POLÍTIC

Rússia fulmina el programa del president ucraïnès per un acudit sobre Putin

Després del desglaç entre els dos mandataris, la comèdia que va fer popular Zelenski havia començat a emetre's en territori rus

«Uns tenen armes nuclears, d'altres tenen 'Servidor del Poble'», ironitza el mandatari i còmic sobre el veto al seu espectacle

zentauroepp47847065 ukrainian comedian and presidential candidate volodymyr zele191217182631

zentauroepp47847065 ukrainian comedian and presidential candidate volodymyr zele191217182631 / Vadim Ghirda

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Era una escena gairebé herètica per a la Rússia actualVolodímir Zelenski, en el seu paper d’innocent professor convertit en president a la comèdia ‘Servidor del Poble’, havia de triar un rellotge de luxe per al seu nou càrrec. Mentre una noia li obria un maletí ple de muntures cares, un individu de vint-i-un botons li va enumerant les diferents marquesfins que s’atura en un de la marca suïssa Hublot. Llavors l’invoca, en to de misteri: «¿Saps qui té un Hublot? Putin». Zelenski, al seu torn, fa una pausa i respon al seu interlocutor: «¿Putin, un Hublot?»

En rus, Hublot sona similar a una altra paraula d’argot de carrer que podria traduir-se com a «malparit». Per a més inri, «¡Putin malparit!» és un eslògan que s’ha repetit en manifestacions i estadis de futbol d’Ucraïna en els últims anys com a desafiament al líder del Kremlin, a qui acusen d’assetjar l’Estat ucraïnès.

La difusió a Rússia del programa televisiu que havia encimbellat Zelenski fins a la presidència ucraïnesa s’havia acordat després de la recent trobada entre els dos presidents a París i es considerava com un gest, un símptoma del desglaç en les relacions bilaterals. La corrosiva broma, no obstant, va acabar arruïnant l’estrena. A causa de la diferència horària, les regions de l’Extrem Orient rus van poder veure l’episodi complet gràcies que els censors encara no havien advertit l’acudit. A Sibèria Central, l’episodi va sortir sense acudit.

A partir de dijous, l’emissió va ser suspesa per TNT, televisió especialitzada en programes d’entreteniment i propietat de Gazprom, el monopoli del gas rus, malgrat que hi havia nous episodis inclosos en la graella televisiva de la setmana. Els seus portaveus van insistir que la retirada del programa no estava relacionada amb l’acudit i que estaria disponible per als subscriptors de la cadena. «Uns tenen armes nuclears, d’altres tenen ‘Servidor del Poble’», va ironitzar de nou l’ucraïnès, burxant a la ferida, quan va saber el que havia passat amb el seu programa.

Ocurrències i estirabots 

L’humor, les ocurrències i estirabots en les topades dialèctiques que ha protagonitzat Zelenski amb Rússia des que va ser elegit la primavera passada semblen descol·locar i fins i tot irritar el líder del Kremlin. Ja la mateixa nit del triomf electoral, les seves primeres paraules, convidant els ciutadans de la resta de l’antiga URSS a seguir l’exemple d’Ucraïna i a elegir els seus representants en eleccions, no van caure gens bé a Moscou i Putin va rebutjar felicitar el president electe del país veí.

Notícies relacionades

Al maig, un estira-i-arronsa dialèctic entre Putin i Zelenski arran de la decisió de Moscou de concedir passaports russos als ciutadans de la regió separatista ucraïnesa del Donbass va concloure amb una feridora punta de pica de l’humorista: «Donarem la nacionalitat ucraïnesa a tots els representants de pobles que pateixen règims autoritaris i corruptes, en primer lloc als russos, que són els que ho pateixen més». 

A Moscou temen que Ucraïna, lliure dels seus amarratges amb Rússia, s’acabi estabilitzant políticament i econòmicament i el seu exemple s’escampi entre els russos. Al setembre, després d’un estiu de manifestacions contra la manipulació electoral a Moscou i altres ciutats, el centre de sondejos independent Levada va certificar quel’índex de popularitat del líder ucraïnès havia superat per primera vegada la del seu homòleg rus: un 71% del primer davant un 68% del segon, unes dades que segur que no hauran passat desapercebudes al Kremlin.