Polònia podria ser expulsada de la UE per la seva reforma judicial

zentauroepp51348999 12 december 2019  poland  warsaw  polish president andrzej d191217210349

zentauroepp51348999 12 december 2019 poland warsaw polish president andrzej d191217210349 / Grzegorz Banaszak ZUMA Wire dpa

2
Es llegeix en minuts
Efe

El partit governant a Polònia, el nacionalista Llei i Justícia (PiS), pretén tirar endavant un projecte de llei que permetria destituir els jutges que critiquin obertament la seva reforma judicial, una mesura que si tira endavant podria suposar fins i tot que aquest país sigui expulsat de la Unió Europea, ha alertat aquest dimarts el Tribunal Suprem polonès.

L’alt tribunal ha assegurat que la nova llei contravé el dret comunitari, i ha advertit que una mesura d’aquest tipus incrementarà les tensions entre Varsòvia i Brussel·les fins al punt que Polònia podria veure’s obligada a abandonar la UE.

Vulneració del dret comunitari

«L’evident vulneració del dret comunitari portaria amb tota probabilitat a una intervenció de les institucions de la UE a l’entendre que existeix una infracció dels tractats europeus, cosa que a llarg termini podria conduir al fet que Polònia hagi d’abandonar la Unió Europea», ha assenyalat la cort en un comunicat.

El projecte de llei pretén augmentar la responsabilitat disciplinària dels jutges i entre altres mesures inclou sancions disciplinàries per als magistrats, inclòs l’acomiadament, per qüestionar la legalitat dels nomenaments judicials, una cosa habitual en els últims mesos a causa de la gran contestació que ha tingut la reforma judicial del Govern polonès.

Debat al Parlament

Aquest projecte de llei es debatrà el dijous i divendres que ve al Parlament polonès, on Llei i Justícia té majoria absoluta, si bé no la té al Senat, cosa que previsiblement allargarà la tramitació de la mesura en el cas que finalment la Cambra baixa l’aprovi.

«La norma proposada per PiS comporta mesures repressives contra jutges i fiscals que actuïn d’acord amb la Constitució polonesa i les lleis europees, cosa que exigeix que la societat polonesa s’oposi a aquesta llei», han explicat representants de la Fundació Hèlsinki de Drets Humans.

De fet, aquest dimecres diferents organitzacions i associacions de magistrats han convocat concentracions a les principals ciutats del país per mostrar la seva oposició a aquest projecte de llei.

Politització del poder judicial

La UE ha acusat en nombroses ocasions el Govern polonès de polititzar el poder judicial, mentre Varsòvia afirma que la seva reforma és necessària per superar un sistema de Justícia «ineficient i ancorat en l’estructura heretada del període comunista».

Notícies relacionades

En un pas sense precedents, Brussel·les va decidir el 2017 activar el procediment de l’article 7 del Tractat Europeu contra Polònia, que fins i tot podria arribar a perdre el seu dret de vot a la UE.

Actualment la Unió Europea valora vincular el respecte a l’Estat de Dret i a les normes democràtiques amb l’accés als fons comunitaris, dels quals Polònia és el beneficiari principal.