CONTROVÈRSIA A L'ILLA

Cinc adolescents detinguts per la mort d'un home a les protestes de Hong Kong

La víctima, de 70 anys, era un operari que desmantellava unes barricades quan va rebre l'impacte d'un maó

L'excolònia disfruta d'unes setmanes de tranquil·litat després de les eleccions municipals que va guanyar el sector antigovernamental

An anti-government protester uses a bow during clashes with police outside Hong Kong Polytechnic University (PolyU), in Hong Kong, China, November 17, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha     TPX IMAGES OF THE DAY

An anti-government protester uses a bow during clashes with police outside Hong Kong Polytechnic University (PolyU), in Hong Kong, China, November 17, 2019. REUTERS/Athit Perawongmetha TPX IMAGES OF THE DAY / ATHIT PERAWONGMETHA (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Cinc adolescents d’entre 15 i 18 anys van ser detinguts aquest dissabte per la mort d’un ancià que va rebre un cop de totxo al cap durant una baralla de carrer a Hong Kong a mitjans de novembre. La víctima, un escombriaire de 70 anys, va morir en la setmana més tensa d’unesprotestesque ja han entrat al sisè mes. Ésl’única víctima mortal per la violència desencadenada en tot aquest procés. La notícia ha tingut impacte a l’excolònia, que disfruta d’unes estranyes setmanes de tranquil·litat després de les eleccions municipals que van donar la victòria al sector antigovernamental.

L’incident es va desencadenar quan els manifestants autoqualificats deprodemocràticses van enfrontar als veïns que netejaven les llambordes del carrer en un dels cada vegada més freqüents frecs entre la població. L’escena va ser gravada per les càmeres: la pluja de maons entre els dos bàndols s’allarga durant un parell de minuts fins que unindividu emmascarat i vestit de negre(el color habitual dels manifestants) en llança un a un ancià que feia fotos. L’home va caure fulminat i va morir l’endemà a l’hospital.

L’assassinat comès a Sheung Shui ha estat una prioritat per a la policia i la falta d’avanços va empènyer elGovern locala oferir la setmana passada una recompensa de 800.000 dòlars de Hong Kong (gairebé 92.000 euros) per qualsevol informació que permetés detenir els culpables. L’oficina de Pequín a l’excolònia havia expressat les seves«profundes condolences»a la família i demanat als hongkonguesos que denunciessin els culpables de la violència.

Inquietud per les bombes casolanes

La premsa local assenyala un jove de 16 anys com l’agressor i afegeix que la seva nòvia, de 15 anys, també ha sigut arrestada. La policia només ha aclarit que les detencions van ser practicades al districte de Nous Territoris i que seran presentatscàrrecs per assassinat i participació en revoltes. 

En la mateixa setmanatambé va morir l’estudiant Alex Chow,de 22 anys, després decaure accidentalmenten un aparcament situat a un centenar de metres d’una de les rutinàries batalles campals entre policia i activistes. L’absència d’agents al lloc on es trobava Chow no va evitar que els manifestants l’ungissin com el seu primer màrtir iredoblessin la violència en els dies següents.

Notícies relacionades

També han sigut arrestats aquest matí tres joves per manipular explosius casolans. Latinença de bombes cada vegada més potentsi sofisticades afegeix un element inquietant més a unes protestes assentades en el vandalisme. La policia va desactivar la setmana passada dos artefactes explosius amb claus al seu interior que anaven a ser activades mitjançant telèfons mòbils. Els agents sospiten que anaven a ser utilitzades contra ells.  

Els activistes van elaborar milers decòctels molotov i bombes variadesdurant les seves ocupacions a diverses universitats. També van robar substàncies químiques dels laboratoris com ara arsènic i àcid sulfúric.  El material explosiu interceptat per la policia suggereix que els manifestants planegen acabar aviat amb la calma.

Temes:

Hong Kong