ELECCIONS AL PAÍS MAGRIBÍ

Algèria elegeix el substitut de Buteflika després de deu mesos de protestes

Ali Benflis i Abdelamejid Tebboun són els favorits per passar a una segona volta, però en els últims dies han crescut les expectatives d'Azzedine Mihoubi

El moviment de protesta crida al boicot al considerar que els comicis busquen perpetuar el règim militar

zentauroepp51339846 mihoubi argelia191212115654

zentauroepp51339846 mihoubi argelia191212115654 / STR

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Més de 20 milions d’algerians estan convocats aquest dijous a les urnes per elegir el successor del dimitit president Abdelaziz Buteflika en unes eleccions marcades per les crides al boicot i la mobilització popular que exigeix la caiguda del règim militar.

Al crit de «no votarem fins que la màfia desaparegui», en al·lusió al Govern establert després de la forçada renúncia del mandatari el mes d’abril passat, diversos milers de ciutadans van tornar a marxar ahir dimecres pel centre de la capital en una manifestació continguda i reprimida per les forces de Seguretat.

Les presidencials estaven inicialment previstes per al 18 d’abril, però l’anunci del cercle íntim del mandatari que aquest pretenia aspirar a un cinquè mandat consecutiu malgrat l’evident deteriorament de la seva salut, va desencadenar un moviment de protesta popular (‘hirak’)quedes del 22 de febrer es repeteix cada divendres.

El palau presidencial va anunciar la renúncia de Buteflika el 2 d’abril, pressionat pel carrer però sobretot per la intervenció del cap de l’Exèrcit i nou home fort del país, general Ahmed Gaïd Salah, qui va demanar la seva inhabilitació.

D’acord amb la Constitució, la direcció va passar llavors de forma interina al president del Senat, Abdelkader Bensalah, un home de la vella guàrdia nomenat, igual que Gaïd Salah en el 2004, pel mateix Buteflika, amb un mandat de transició de tres mesos. Des d’aleshores en el general ha marcat la pauta dels esdeveniments a Algèria, tant polítics com els relatius a la repressió i el canvi a la cúpula de poder.

Desactivar l’‘hirak’

A més, en els últims mesos han sigut arrestats i empresonats centenars de simpatitzants del’‘hirak’ en un intent per desactivar el moviment.

Al Palau de Zeralda opten cinc dels 23 aspirants que van presentar la seva candidatura a la Instància Superior Independent de les Eleccions (ISIE), una organització creada ad hoc mesos enrere i integrada per membres de la vella guàrdia.

Sense enquestes que puguin aclarir la intenció de vot, fins aquesta setmana la sensació apuntava que els dos exprimers ministres, Ali Benflis Abdelamejid Tebboun, eren els que més opcions tenien de passar a una segona volta.

No obstant, en els últims dies han crescut les expectativesd’Azzedine Mihoubi, poeta i periodista, antic ministre de Cultura, amb bon cartell entre els comandaments mitjans de l’Exèrcit pel seu aire de joventut i que té bona premsa, igualment, al Front d’Alliberament Nacional (FLN), que governa Algèria des de la independència de França, el 1962.

Notícies relacionades

Als altres dos aspirants, l’exministre de Turisme, Abdelkader Bengrina, i l’exdiputat del FLN i president del partit d’oposició Davant el Mustakbal, Abdelaziz Belaid, se’ls ofereixen menys oportunitats.

Tots comparteixen, no obstant, el rebuig de la majoria de l’oposició i del moviment de protesta popular, que els observa com un grapat de continuistes, «fills del sistema» al servei del desig del règim militar de perpetuar-se.

Temes:

Algèria