La primera fase de l''impeachment' contra Trump, vista per a sentència

El Comitè Judicial es disposa a aprovar els càrrecs contra el president sense un sol recolzament dels republicans

zentauroepp51345315 amendments are passed among the members of the house judicia191212220009

zentauroepp51345315 amendments are passed among the members of the house judicia191212220009 / J Scott Applewhite

2
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

La fase preliminar del procés per jutjar políticamentDonald Trump està pràcticament vista per a sentència. Després de dues jornades de debat maratonià en elComitè Judicialde la Cambra de Representants, la majoria demòcrata es disposava aaprovar els càrrecsja coneguts que s’imputaran al president:abús de poder i obstrucció a la justícia. A falta de conèixer-se el resultat definitiu de la votació, tot indica que es resoldrà sense un sol recolzament dels17 diputats republicans que formen part del comitè. Aquest desenllaç és un fidel reflex de l’estèril exercici democràtic en què s’ha convertit l’’impeachment’des dels seus inicis a finals de setembre. Els dos partits habiten en realitats paral·leles i són incapaços de donar una mateixa interpretació a un mateix fet. Només dubten elsdemòcrates; elsrepublicanssón una església sense cisma ni heretges. 

Després de l’aprovació dels càrrecs, la pilota es traslladarà la setmana que ve al ple de la Cambra de Representants, l’encarregada de formalitzar l’‘impeachment’ perquè Trump sigui jutjat al Senat. Tampoc allà s’esperen sorpreses, malgrat que alguns diputats demòcrates procedents de sòlids bastions trumpistes han suggerit que s’abstindran o hi votaran en contra.

En l’altre bàndol, la unitat és absoluta. La lleialtat dels conservadors al seu líder, inqüestionable, cosa que pràcticament garanteix que imposaran la seva majoria a la Cambra alta perexonerar el presidenten un judici que es preveu ràpid. Trump veurà el seu nom tacat als llibres d’història, però sortirà de l’‘impeachment’ com el cèsar que ha transformat el Partit Republicà

Aquesta lleialtat acrítica va quedar en l’aspre debat dels últims dies, en el qual ni un sol republicà va qüestionar ni tan sols la conducta ètica del president. Amb esmenes, van provar de tombar els càrrecs contra Trump, que ha sigut acusat de coaccionar Ucraïna perquè l’ajudés en la sevacampanya de reeleccióa l’anunciar una investigació contra el seu rival políticJoe Bideni d’entorpir posteriorment la investigació del Congrés.

Notícies relacionades

Els conservadors van insistir que tot elprocés és «una farsa». Van acusar els demòcrates d’haver-los negat una defensa justa i van esgrimir que l’abús de poderés un càrrec«vague i ambigu»que ni tan sols està reflectit en el Codi Penal. 

Tenen raó, però com els va recordar el demòcrataJerry Nadler, fustigant la seva «ignorància», a l’’impeachment’ no només es jutgen delictes penals sinó també de naturalesa política. «El continu abús de poder del president no només és una amenaça contra la nostra democràcia, sinó també contra la nostra seguretat nacional», va dir la seva correligionàriaJackson Lee