PROTESTES A FRANÇA

França incentivarà retardar dos anys l'edat de jubilació

El primer ministre, Edouard Philippe, detalla el nou sistema de pensions, que entrarà en vigor el 2025

zentauroepp51324694 french state railway company sncf employee watches and liste191211140640

zentauroepp51324694 french state railway company sncf employee watches and liste191211140640 / PHILIPPE LOPEZ

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El Govern francès manté l’edat legal de jubilació en els 62 anys, però incentivarà prolongar l’activitat laboral fixant una edat d’equilibri en els 64 anys, de manera que qui es retiri abans serà penalitzat i qui ho faci després en sortirà beneficiat.

És una de les mesures més polèmiques que contempla la reforma del sistema de jubilació presentada aquest dimecres pel primer ministre, Edouard Philippe, de manera detallada davant de la seu del Consell Econòmic, Social i Mediambiental mentre les aturades continuen provocant el caos en els transports de la regió parisenca.

A més de garantir una pensió mínima de 1.000 euros nets al mes, Philippe ha confirmat la desaparició progressiva dels actuals 42 règims de jubilació –incloent-hi els especials– per fondre’s en un règim universal per punts que entrarà en vigor l’any 2025. Les noves regles afectaran només els nascuts després de 1975.

«La generació del 2004 serà la primera a integrar el sistema universal de jubilació des del seu primer treball», ha indicat Philippe, que ha remarcat que res canviarà per a qui estigui a 17 anys de la jubilació.

Conscient de la forta mobilització contra la reforma, l’Executiu donarà un paper rellevant als agents socials en la gestió del futur sistema i ha promès mesures suplementàries per compensar les pèrdues potencials que determinats col·lectius, com els professors o el personal sanitari, tindrien amb les noves regles.

Per tranquil·litzar els que temen perdre poder adquisitiu per l’abstracció d’un sistema que calcula la pensió en funció dels punts acumulats durant tota la carrera laboral, va assegurar que el valor del punt el fixarà el Govern juntament amb els agents socials i sota la supervisió del Parlament. Es garantirà per llei que el valor del punt no pugui baixar i la seva revisió es farà en funció de l’evolució dels salaris, no de l’IPC.

«Proposem un pacte entre generacions, un pacte fidel que el Consell Nacional de la Resistència va posar en marxa després de la guerra. Refunda profundament les regles per corregir les injustícies, però manté els seus valors fundadors», va defensar el primer ministre, evocant la França de 1945 i ancorant la reforma en la línia del gaullisme social. El text serà presentat al Consell de Ministres al gener i debatut al Parlament al febrer.

Descontentament sindical

Mentre la patronal considera que el Govern ha trobat «un bon equilibri», sindicats i partits d’esquerra no veuen positiva la reforma. La CGT ja ha demanat reforçar la vaga. «El Govern s’ha burlat del món», ha etzibat el seu líder, Philippe Martinez.

Notícies relacionades

Laurent Berger, secretari general de la CFDT, el sindicat moderat i únic partidari d’un sistema universal, creu que el Govern ha traspassat «una línia vermella» amb l’edat d’equilibri als 64 anys el 2027 i denuncia un projecte llastat per la qüestió pressupostària. «Tothom treballarà més. És inacceptable», ha dit.

A l’esquerra de l’arc parlamentari tampoc ha convençut. El Partit Socialista s’afegeix a la crida de noves mobilitzacions a l’entendre que amb l’edat d’equilibri el dilema serà «treballar més o guanyar menys» i la França Insubmisa afirma que el sistema per punts és«la pauperització de les pensions».«Macron acaba d’institucionalitzar la jubilació als 64 anys», ha denunciat el seu cap de files, Jean-Luc Mélenchon.

Temes:

Pensions França