DELICTES D'ODI

El fantasma de l'antisemitisme sobrevola un tiroteig a Nova York

La policia vincula un dels dos autors a un moviment supremacista negre

L'alcalde diu que van triar la botiga kosher on van acabar amb tres vides

undefined51314225 law enforcement gathers near the scene following reports of 191210221243

undefined51314225 law enforcement gathers near the scene following reports of 191210221243 / Eduardo Munoz Alvarez

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Jersey City, una ciutat de l’àrea metropolitana de Nova York a la veïna Nova Jersey, es va transformar dimarts durant més d’una hora en un escenari de guerra, amb l’assassinat d’un policia en un cementiri i un posteriorintens enfrontament armat en una botiga kosher que va acabar amb cinc morts més: tres civils i els dos assaltants, un home i una dona identificats com David Anthony i Francine Graham. Aquest dimecres, a l’horror davant de la brutalitat de l’ocorregutbrutalitat se n’hi ha sumat un altre: la possibilitat que es tractés d’un crim antisemita.

Tot i que oficialment no s’ha designat com un crim d’odi aquesta és la tesi que ha guanyat pes tot i que es descartés inicialment. És a la que ha assenyalat l’alcalde de Jersey City, el demòcrata Steven Fulop, que ha assegurat que els assaltants van escollir específicament el ‘deli’ kosher de Greenville, un barri on en els últims anys ha crescut la presència de jueus ortodoxos amb unes 100 famílies.

L’odi és també la tesi amb la qual es mou l’alcalde de Nova York, Bill de Blasio, que ha elevat la presència policial i la protecció en zones jueves i ha dit que es va tractar d’«un acte de terror», «premeditat i violent»,que ha emmarcat en una«crisi d’antisemitisme que escanya la nació».

La investigació encara està en marxa però se sap ja que Anthony havia penjat en xarxes socials tant missatges antisemites com contra la policia i està sent vinculat als Black Hebrew Israelites, un moviment supremacista negre classificat pel Southern Poverty Law Center com un grup d’odi. Una nota tipus manifest breu i inconnexa amb missatges religiosos es va trobar a la camioneta de mudances que Anthony i Graham havien robat, i a la qual es va aproximar al cementiri el detectiu assassinat perquè estava vinculada a un homicidi perpetrat el cap de setmana del qual no s’ha donat, de moment, més informació.

Polèmica ordre executiva de Trump

Notícies relacionades

Frenar l’antisemitisme  és precisament l’argument amb el qual el president dels Estats Units, Donald Trump, firmarà aquest dimecres una ordre executiva que no arriba sense polèmica. Amb la idead’aturar la discriminació d’estudiants jueus als campus universitaris, l’ordre està dissenyada per frenar la campanya a favor del boicot, la desinversió i les sancions a Israel, popular entre els progressistes.

Els crítics creuen que l’ordre, que identifica el judaisme no com a religió sinó com a nacionalitat, és una eina de Trump per tallar la llibertat d’expressió i pot resultar també en discriminació cap als musulmans.

Temes:

Estats Units