DIÀLEG ESTANCAT

L'escalada de tensió entre Corea del Nord i els EUA arriba a l'ONU

Amb el diàleg bilateral estancat, Washington organitza una cita al Consell de Seguretat

Trump, que intenta salvar la seva aposta d'acostament, va frenar una reunió sobre drets humans

zentauroepp46610444 kl01  singapore  singapore     file    us president donald j190122160245

zentauroepp46610444 kl01 singapore singapore file us president donald j190122160245 / KEVIN LIM THE STRAITS TIMES

3
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

Els Estats Units, que aquest mes presideixen el Consell de Seguretat de l’ONU, han organitzat per a aquest dimecres una reunió per abordar els últims llançaments de míssils de Corea del Nord i la possibilitat d’una«escalada de provocació».

La trobada arriba en un moment de tensió creixent entre Washington i Pyongyang, amb el diàleg bilateral iniciat el 2018 per Donald Trump i Kim Jong-un estancat i la finestra d’oportunitat per aconseguir un acord de desnuclearització pràcticament tancada.

La reunió es produeix l’endemà que Washington frenés la celebració d’una altra trobada, el Dia Internacional delsDrets Humans, que s’havia de centrar exclusivament en els abusos de Pyongyang. Ja ho havia fet també l’any passat, una vegada que va iniciar el diàleg, i la decisió aquesta vegada ha guanyat fortes crítiques a Trump, acusat des de múltiples fronts d’estarcedint a les pressions de Corea per intentar salvar la seva aposta personal per aconseguir un acord històric amb els nord-coreans.

Fa menys d’un mes, al novembre, el seu Departament de Defensa ja havia suspès uns exercicis militars conjunts amb els sud-coreans que havien desfermat la ira de Corea del Nord.

Relació deteriorada

El deteriorament de la relació després de les tres trobades personals entre Trump i Kim, que van acabar en fracàs estrepitós en l’últim el febrer a Hanoi, s’ha evidenciat en els últims mesos i, especialment, les últimes setmanes, en les quals han tornat a escoltar-se encreuaments retòrics amb ecos dels que el 2017 van precedir l’acostament. Durant la recent cimera de l’OTAN Trump va parlar de possibles accions militars contra Corea del Nord i va tornar a utilitzar el sobrenomd’«home coet»per a Kim. Des de Pyongyang Kim Yong-chol, un pes pesant del règim nord-coreà que durant les negociacions s’ha reunit més d’una vegada a Washington amb el president nord-americà, tampoc es va quedar enrere. «[Trump] és un vell tan erràtic i imprudent que pot arribar el moment en què no quedi més opció que dir-li de nou vell xaruc», ha dit.

Hi ha molt més, no obstant, que intercanvi d’insults. Aquest mateix cap de setmana l’ambaixador de Corea del Nord a l’ONU, Kim Song, va anunciar que la desnuclearització ha quedat fora de la taula de negociació. En un comunicat facilitat a Reuters, el diplomàtic va acusar els EUA d’estar utilitzant la petició de «diàleg sostingut i substancial» com a«estratagema per guanyar temps»amb objectius polítics interns de cara als comicis de 2020 en els quals Trump busca la reelecció. «No necessitem mantenir llargues converses ara mateix amb els EUA i la desnuclearització s’ha retirat de la taula de negociació», va declarar.

Sense diàleg, amb proves de míssils

Notícies relacionades

De fet, no hi ha hagut negociacions des de l’octubre, quan l’última reunió bilateral de grups de treball a Estocolm va acabar sense resultats i amb els nord-coreans mostrant-se «molt descontents».

El que sí que s’han produït en els últims mesos són diversos llançaments o proves de míssils balístics o vinculats a aquest programa. Kim ha amenaçat de prendre l’any que ve un «nou camí», que desperta el temor que reprengui les proves nuclears i de míssils de llarg abast que va suspendre el 2018 quan es van iniciar les converses entre els dos líders. I Pyongyang ha donat de termini fins a final d’any a Washington per fer concessions com l’aixecament de sancions, amenaçant amb un«regal de Nadal»si no hi ha avenços.