EXCURSIÓ POPULAR

Augmenten a 13 els turistes morts per l'erupció d'un volcà a Nova Zelanda

Les autoritats donen per morts els vuit turistes que estaven desapareguts

Una càmera web va captar el grup just abans de l'explosió

volcan-nueva-zelanda / periodico

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Barcelona

Una càmera web instal·lada al volcà Whakaari, a l’illa de White a Nova Zelanda, ha captat una imatge en què es veu un grup de turistes al cràter instants abans que es produís l’erupció. Segons les autoritats, hi ha almenys cinc morts, vuit desapareguts i 31 hospitalitzats. Després de les primeres hores de recerca, el vicecomissari de la Policia de Nova Zelanda, John Tims, ha suggerit que «probablement no hi hagi ningú que hagi sobreviscut a l’erupció». La xifra total de morts, doncs, s’elevaria a 13.

Les autoritats, no obstant, esperen que el nombre de morts augmenti, perquè hi havia 47 persones a l’illa quan el volcà va entrar en erupció. Segons els últims informes, no hi ha signes de vida a la zona, en la qual ja hi ha hagut dues explosions fortes.

La imatge presa per una càmera de l’agència de riscos geològics de Nova Zelanda mostra diverses persones caminant a prop de la vora del cràter, on ja es percep fum blanc. Un dels morts és un guia resident local.

L’excursió al volcà, considerat el més actiu de Nova Zelanda, és molt popular i la fa una companyia, White Island Tours, considerada com una de les més segures del país. No obstant, la premsa neozelandesa es pregunta ara per què no es van cancel·lar les excursions quan el passat dia 3 es va elevar el risc d’erupció per l’emissió de gasos al cràter i només es va dir que l’augment d’activitat no afectava les visites.

Les autoritats neozelandeses assenyalen ara que es revisaran els protocols. 

La càmera publica cada 10 minuts imatges del volcà, també conegut pel seu nom maori, Whakaari. A les 14.00 h la càmera capta un grup de persones just a la vora del cràter. A les 14.10 h –només un minut abans de l’erupció– el grup s’allunya de la vora, seguint una pista. No queda clar si algú va alertar del perill el grup, que sembla estar format per una dotzena de persones, o si va continuar la visita sense adonar-se del perill imminent.

new-zealand / periodico

«Podem confirmar un mort i, segons les informacions que manegem, el nombre probablement augmentarà», va apuntar el vicecomissionat d’Operacions Nacionals de la Policia, John Tims, en una roda de premsa flanquejat per la primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern, que visitarà aquesta nit els afectats.

L’erupció va passar la tarda de dilluns a primera hora, de manera abrupta expulsant roques i un gran núvol de cendra a l’illa de Whakaari, també coneguda com a White Island, que es troba a 48 quilòmetres a l’est de l’illa Nord.

«En aquest moment és molt perillós per a la policia i membres dels equips de rescat anar a l’illa, que continua coberta amb cendra i material volcànic [...] sabem de la urgència de tornar», va apuntar Tims.

Ingressats a Whakatane

«La nostra absoluta prioritat és continuar amb la recerca i rescat», va assenyalar Ardern a l’indicar que molts dels evacuats pateixen cremades.

Michael Schade, un dels turistes testimonis de l’erupció, va narrar a la xarxa social Twitter a través de diversos vídeos com el barco on viatjava va salpar de l’illa minuts abans de l’explosió, que hauria sorprès altres excursions.

En les imatges s’aprecia l’enorme columna de fum que, segons els experts, va arribar als 3.000 metres d’altura, que surt des de la caldera mentre diverses persones són rescatades des d’un petit moll de l’illa volcànica coberta per una capa grisenca.

Notícies relacionades

Les autoritats neozelandeses han establert un perímetre de seguretat i la cancel·lació immediata de totes les excursions, incloent-hi els barcos turístics, al voltant de l’illa, visitada cada any per unes 10.000 persones. Tampoc els equips de rescat poden, de moment, accedir-hi perquè els vulcanòlegs temen noves erupcions.

L’Exèrcit de Nova Zelanda va indicar que un avió de reconeixement Orion sobrevola el terreny en tasques de recerca de possibles supervivents.