Protestes

França continua sumida en el caos pel conflicte de les pensions

El país es prepara per a una nova jornada d'aturades i mobilitzacions després d'un dilluns negre en el transport parisenc

paris / periodico

2
Es llegeix en minuts
Eva Cantón

El cinquè dia de vaga per la reforma de les pensions ha generat un veritable caos en els transports de la regió parisenca i la situació serà igual o pitjor aquest dimarts, jornada en què els sindicats han convocat una nova mobilització per exigir als carrers la retirada d’un projecte legislatiu que el Govern revelarà íntegrament per primera vegada aquest dimecres.

El conflicte entra en una setmana clausense que, de moment, s’entrevegi la sortida, perquè ningú sembla disposat a cedir. Si el Govern està lligat de mans per la promesa del president,Emmanuel Macron, de fusionar en un sistema universal per punts els42 règims de jubilació actuals, les centrals sindicals es neguen a encaixar una derrota després de la històrica manifestació de dijous passat.

«Estic decidit aportar la reforma fins al finalrespectant la gent i responent a les seves inquietuds. Si no fem ara una reforma profunda, seriosa, progressiva, algú la farà demà de manera brutal», va advertir aquest diumenge a ‘Le Journal du Dimanche’ el primer ministre,Edouard Philippe.

«Aguantaremfins que es retiri el text», li va respondre al mateix diari el bel·ligerant líder de la CGT, Philippe Martínez. Tampoc el responsable de Força Obrera, Yves Veyrier, és partidari d’asseure’s a negociar una reforma que veu com un «perill» per als jubilats de demà.

«S’ha detornar al punt de partida», va advertir. Mentrestant, el líder de la França Insubmisa,Jean Luc Mélenchon, ha animat els francesos a mobilitzar-se massivament per obligar a cedir el Govern. «Més val tenir uns dies de caos que anys de misèria», ha dit.

Vols anul·lats

Aquest dilluns els usuaris del transport públic de la regió parisenca s’han trobat amb andanes de tren i metro plenes i els qui van optar per anar a París amb cotxe van haver de suportar fins a 630 quilòmetres d’embussos. El dia, plujós i amb molt vent, era poc favorable a mitjans de locomoció alternatius.

Per avui,Air Franceha anul·lat el 25% dels seus vols interiors i el 10% dels de mitjana distància; al metro de París només circularan amb normalitat les dues línies automàtiques, tres ho faran amb restriccions i 10 continuaran tancades. A la capital funcionaran la meitat dels autobusos que un dia normal.

Notícies relacionades

En el transport ferroviari, la previsió és que circuli un de cada cinc trens d’alta velocitat, per la qual cosa l’empresa estatal (SNCF) recomana als viatgers que puguin fer-ho, anul·lar o posposar el seu viatge.

Jean Paul Delevoye, exministre de Jacques Chirac i el comissari nomenat pel Govern per pilotar la reforma, ha presentat aquest dilluns als agents socials les conclusions de la concertació social duta a terme durant dos anys. Hores abans, es va veure forçat a dimitir com a administrador d’un institut vinculat a una companyia d’assegurances, un lloc que no havia declarat exercir, segons ha revelat el diari ‘Le Parisien’.

Temes:

França Vagues