'IMPEACHMENT' ALS EUA

Trump refusa muntar la seva defensa davant de la Cambra Baixa

L'advocat de la Casa Blanca anuncia una decisió que trenca el precedent de Nixon i Clinton

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758 / Andrew Harnik

2
Es llegeix en minuts
I. N.

Quan la Cambra Baixa va començar a preparar els articlesd’‘impeachment’contra Richard Nixon i Bill Clinton, els dos presidents van enviar advocats, testimonis i documents per muntar la seva defensaDonald Trump no ho farà.

Això és el que es pot inferir de la carta que Pat Cipollone, principal advocat de la Casa Blanca, va enviar divendres a Jerrold Nadler, el demòcrata que presideix el Comitè Judicial, encarregat formalment des de dijous de redactar els càrrecs per al judici polític contra el president i que havia enviat a aquest una invitació a participar en les pròximes audiències del procés. I tot i que la missiva no conté una negació formal, fonts de l’Administració han confirmat la decisió de Trump.

L’afilat i ferotge llenguatge dels dos paràgrafs de la carta deixa poc espai als dubtes. Cipollone titlla de«farsa»el procés obert pels demòcrates i apressa a posar-hi fi immediatament, cosa que la Casa Blanca sap que no és opció. I l’advocat recupera també un missatge que va tuitejar Trump, posant la seva vista ja en un «judici just al Senat», la cambra que controla el Partit Republicà.

En un comunicat Nadler ha lamentat i criticat la decisió de Trump i ha anunciat que seguirà endavant amb el procés, que continua aquest dilluns amb una vista pública en la qual s’estudiaran les conclusions de les investigacions del Comitè d’Intel·ligència, que ha assenyalat a Trump per abús de poder i obstrucció. El Judicial ha rebut també la informació recopilada per altres comitès que han investigat el president: Afers Estrangers i Supervisió i Reforma.

Notícies relacionades

Tot i que els republicans al comitè han sol·licitat a Nadler que organitzi una sessió amb vuit testimonis, incloent-hi Hunter Biden il’analista d’intel·ligència que amb la seva denúncia anònima va fer esclatar l’Ucraniagate, es pot donar per segur que el demòcrata rebutjarà la petició.

S’espera que el Comitè Judicial tingui preparats els articles d’‘impeachment’ per a finals d’aquesta setmana, la qual cosa permetria que tota la Cambra Baixa els sotmetés a votació abans del 20 de desembre, últim dia de la sessió legislativa d’aquest any. Aquest calendari previst situa al gener l’inici del judici polític al Senat, on la Casa Blanca i el president sí que presentaran la seva defensa.