Un vídeo mostra la mort d'un menor en un centre de retenció d'immigrants de Texas

El noi, de 16 anys, havia sigut diagnosticat de grip i va ser desatès fins que va convulsar

Les imatges el mostren estirat al terra en un bassal del seu propi vòmit

gregorio / periodico

2
Es llegeix en minuts
EFE

Un vídeo que registra les últimes hores de vida d’un menor guatemalenc que va morir el maig passat sota custòdia de la Patrulla Fronterera nord-americana (CBP) va ser divulgat aquest dijous. Ràpidament s’han desencadenat les crítiques a les autoritats migratòries per suposadament no brindar l’atenció deguda a l’adolescent.

«Mentre les autoritats d’immigració estaven assegudes, un nen jeia morint de grip en una llosa de concret [formigó] en un bassal del seu propi vòmit, al costat d’un vàter», va denunciar en un comunicat la presidenta de Families Belong Together, Jess Morales Rocketto.

Les imatges, captades per una càmera de seguretat i publicades per l’entitat d’investigació periodística ProPublica, reflecteixen els últims moments de vida de Carlos Gregorio Hernández Vásquez, de 16 anys, que va morir el 20 de maig passat a Texas (EUA)

El vídeo mostra l’adolescent en una cel·la de l’estació de la CBP a Weslaco, a la vall de Río Grande, a Texas, on se l’havia aïllat juntament amb un altre menor que estava malalt. Hores abans, Hernández havia sigut visitat per una infermera en pràctiques al centre de processament de la CBP de McAllen, Texas, que li va diagnosticar grip amb febre de 39,4. D’acord amb la investigació de ProPublica, la infermera va recomanar comprovar les condicions de l’adolescent cada dues hores, i que si empitjorava se’l portés a la sala d’urgències.

Els nois adormits

Les imatges revelades avui comencen a la 1:20 de la matinada (hora local) del 20 de maig del 2019, quan el noi està aparentment adormit sobre una planxa de formigó. El company de cel·la està adormit al davant, tapat amb una manta de paper d’alumini.

Un minut després (a les 1:21 hores), el menor s’aixeca i es dirigeix a la porta i finestra de la cel·la i desapareix de l’enquadrament de la càmera, per reaparèixer tres minuts més tard, quan es desploma i cau a terra, sembla convulsar i, posteriorment, queda estès immòbil durant prop de 10 minuts. Després aconsegueix incorporar-se i es mou fins a l’espai designat per al bany, on novament cau a terra.

El menor es queda immòbil fins a la 1:47, quan el vídeo es talla abruptament. El vídeo es restableix a les 5:48 del matí, quan el cos aparentment està en la mateixa posició.

Gairebé 20 minuts després (6:06 hores) el company de cel·la es desperta, es dirigeix cap a al bany i descobreix Hernández, que aparentment estava inert sobre un bassal de sang. El segon menor, que també estava malalt, demana ajuda. Dos agents entren en pocs segons i comproven l’estat d’Hernández, que està immòbil.

ProPublica destaca que la CBP va descriure de manera inexacta com es va descobrir el cos d’Hernández. «La mort de Carlos Gregorio Hernández Vásquez es va poder prevenir», segons el parer de Jess Morales.

ProPublica va obtenir el vídeo de mans del Departament de Policia de Weslaco, que va investigar la mort del jove guatemalenc.

Sis dies retingut

La investigació apunta que la CBP va retenir a Hernández durant sis dies, tot i que se suposa que les autoritats migratòries han de transferir els nens i menors durant les primeres 72 hores de la seva detenció.

L’adolescent mort havia sigut arrestat el 13 de maig a prop de la ciutat texana de Hidalgo. «Tres nens han mort de malalties relacionades amb la grip sota la vigilància de l’administració Trump l’últim any. Necessitem mesures immediatament perquè els menors rebin l’atenció vital que es mereixen i assegurar que no morin més nens en gàbies», va afirmar Morales. 

Notícies relacionades

Agència EFE

Temes: