Tensió a França

La vaga contra la reforma de les pensions posa a prova Macron

El Govern podria introduir-hi alguns canvis per sortir del conflicte

Les aturades continuaran aquest divendres en el sector del transport

zentauroepp51226328 estacin paris191205091652

zentauroepp51226328 estacin paris191205091652 / Michel Euler

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

La vaga convocada aquest dijous pels sindicats contra la reforma de les pensionsha abaixat el ritme de l’activitat a França i ha afectat notablement els transports, però no ha provocat el caos al país i, tret dels incidents violents que han esquitxat algunes manifestacions, la calma ha sigut la tònica general d’una jornada que ha deixat imatges d’estacions de tren pràcticament desertes i andanes de metro buides.

Fins i tot el trànsit a l’autovia d’accés a París ha sigut més fluid que un dia normal. Els usuaris s’havien preparat per a un ‘dijous negre’ en el transport públic i han buscat alternatives. En alguns carrers de París hi havia més bicicletes que cotxes circulant.

Tancament de museus i de la Torre Eiffel

Les previsions, en tot cas, s’han complert i el seguiment ha sigut massiu, com s’esperava, en la companyia estatal del ferrocarril (SNCF), en què han parat el 85% dels conductors, i en el sector de l’ensenyament, en què el seguiment entre els professors de primària ha sigut del 51%. Treballadors del sector públic i privat han secundat la protesta, que ha obligat a tancar escoles, universitats, teatres, museus i, fins i tot, la Torre Eiffel.

El Govern donava per descomptada una àmplia mobilització i creu que la situació pot ser duradora. De fet,les aturades es reprendran aquest divendres en el sector del transport aeri i en el ferroviari, i al metro de París la vaga es prolongarà fins dilluns.

«Alguns conductors de metro estan disposats a arribar fins al 31 de desembre», ha advertit el secretari general del sindicat Unsa a France Info. «És el Govern el que pren els usuaris com a ostatges. Volem que es retiri la reforma», ha insistit.

Vies de sortida

La reforma de les pensions, una promesa electoral d’Emmanuel Macron, és una veritable prova de foc per al president francès i un indicador de la seva capacitat per seguir endavant amb la transformació del país. La vaga en contra del projecte és elconflicte social més gran des de l’aparició dels ‘armilles grogues’ i l’Elisi observa amb atenció el que passa al carrer.

L’Executiu defensa la reforma –que planteja adoptar un esquema universal per punts i acabar amb els 42 règims de jubilació existents en l’actualitat–, perquè la considera essencial per a la sostenibilitat del sistema i al·lega que els règims especials, com els del ferrocarril, de l’empresa estatal de gas i dels treballadors de l’Òpera de París, són deficitaris.

No obstant, els sindicats es queixen que un sistema universal obligarà els treballadors, tant públics com privats, a treballar més anys per una pensió menor. Les indefinicions del Govern sobre la lletra petita de la reforma tampoc ajuden a tranquil·litzar els ciutadans.

El primer ministre, Edouard Philippe, exposarà a mitjans de la pròxima setmana l’«arquitectura general» de la reforma, tot i que aquest dijous s’han filtrat les primeres pistes que estudia l’Executiu per sortir del conflicte i aconseguir el recolzament del sindicat moderat CFDT, l’únic que defensa el sistema per punts.

Inicialment, la idea d’Emmanuel Macron era adoptar un sistema més just i més transparenti seguint el model suec, però l’ala més conservadora del Govern hi va afegir mesures, com ara ampliar la durada de la cotització, que a més de polèmiques van augmentar la confusió i van allunyar l’adhesió dels sectors sindicals i polítics moderats.

El Govern ara estaria disposat a modificar l’entrada en vigor de la reforma perquè els primers afectats siguin els treballadors nascuts a partir del 1973 i també renunciaria, segons el diari econòmic ‘Les Echos’, a modificar el període de cotització per tenir dret al cent per cent de la pensió, una mesura amb què pretenia fer front al dèficit de la Seguretat Social, que el 2025 podria ser d’entre el 0,3% i el 0,7% del PIB.

Notícies relacionades

Hi hauria igualment picades d’ullet cap a professors i funcionaris, revaloritzant el seu nivell salarial, i per a professionals liberals. A més, s’establiria un període de transició de 15 anys.

 «Encara hi ha marge de negociació amb les organitzacions sindicals. La porta del Govern està oberta», ha dit aquest dijous la portaveu del Govern, Sibeth Ndiaye, que ha insistit, no obstant, que la voluntat de Macron és «refundar» completament un sistema de pensions que considera «injust i poc comprensible». El projecte de llei es presentarà al Parlament a principis del 2020.

Temes:

França