judici al president

El Congrés dels EUA comença a preparar els càrrecs per jutjar Trump

La presidenta demòcrata de la Cambra de Representants confirma que l''impeachment' no té marxa enrere

El president demana que es faci com més aviat millor perquè el país pugui recuperar aviat la normalitat

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758

zentauroepp51228845 president donald trump turns to house speaker nancy pelosi o191205150758 / Andrew Harnik

4
Es llegeix en minuts
Ricardo Mir de Francia

Donald Trump tindrà amb gairebé tota seguretat la seva cita amb la història, una història que fins ara només han protagonitzat dos presidents en gairebé 250 anys d’experiment democràtic als Estats Units. Aquest dijous la presidenta de la Cambra de Representants ha confirmat que no hi ha marxa enrere en el procés iniciat per provar de forçar la destitució de Trump per «alts crims i faltes».En un breu discurs envernissat amb cites solemnes dels Pares Fundadors, Nancy Pelosi va anunciar que el Congrés ha començat a redactar els articles de l’‘impeachment’, l’equivalent alscàrrecs que s’imputaran al president perquè sigui jutjat políticament en el Senat. Les seves paraules corroboren implícitament que els demòcrates tenen quòrum per asseure el republicà a la banqueta i que volen fer-ho com més aviat millor. 

«La nostra democràcia està en joc», va dir Pelosi al reaparèixer per primera vegada des que va anunciar l’inici de la investigació preliminar contra Trump a finals de setembre. «El president no ens deixa cap altra opció que actuar perquè està provant decorrompre, una vegada més, les eleccions». L’anunci va servir per confirmar el que tothom esperava després de diverses setmanes detestimonis inequívocs d’alts funcionarisdel Departament d’Estat i el Consell de Seguretat Nacional, que han acusat Trump decoaccionar Ucraïna perquè interferís en el procés electoralnord-americà amb l’obertura d’unainvestigació contra Joe Biden, el seu principal rival polític de cara a les eleccions del 2020. «Els fets són incontestables. El presidentva abusar del seu poderal supeditar la nostra seguretat nacional als seusinteressos personals», va afegir Pelosi. 

Pelosi: «Cap tonteria amb mi»

L’alta tensió generada per l’‘impeachment’ a Washington es va desbocar aquest dijous en una de les sales de premsa del Congrés, quan un periodista li va preguntar cruament a Nancy Pelosi «si odia el president» Trump. «Cap tonteria amb mi», li va respondre visiblement ofesa la líder demòcrata a la Cambra de Representants, en una resposta que també s’interpreta com un missatge a la classe política de la capital. Pelosi acabava de demanar al Comitè Judicial que procedeixi a preparar els càrrecs contra Trump, el pas previ per asseure’l a la banqueta del Senat. «Jo no odio ningú», va afegir abans d’explicar que la conducta del president i la Constitució no han deixat al seu partit cap més alternativa que actuar. La ‘speaker’, això sí, no es va mossegar la llengua per dir que considera que Trump «és un covard» en la seva manera d’afrontar la violència armada, «és cruel» amb els immigrants i «viu en la negació» del canvi climàtic. Tot un reflex del to que impera a Washington. 

Els dos partits han començat a preparar ja la sevaestratègia per al judici en el Senat, que probablement començarà a començaments d’any. El mateix Trump ho dona per fet i aquest mateix dijous va afirmar que el procés hauria de començar com més aviat millor per permetre que el país recuperi la normalitat tan aviat com es pugui. «Si m’han de fer un ‘impeachment’,que el facin ràpidperquè puguem tenir un judici just en el Senat i el nostre país pugui tornar com més aviat millor a la normalitat», va escriure a Twitter. El president va insistir que«no hi ha cas»i va tornar a presentar-se com lavíctima d’una persecució política, malgrat les evidències en sentit contrari aportades per una llarga llista de funcionaris iexperts constitucionalistes. «No els importa res, [els demòcrates]s’han tornat bojos».

Trump té en aquests moments la confiança absoluta que prevaldrà. I no és per a menys. Perquè sigui apartat del càrrec,dos terços dels senadors, que exerciran de jurat, haurien de recolzar la seva destitució al final del judici. Els republicans no només tenen la majoria a la Cambra, sinó que fins ara ni un de sol ha suggerit que tingui intenció de girar-li l’esquena. La setmana passada cap dels seus 197 diputats a la Cambra Baixa va votar a favor del’informe del Comitè d’Intel·ligència, que va concloure que Trump va abusar del seu poder al buscar l’ajuda ucraïnesa per a la seva reelecció i va provar d’obstruir més tard l’escrutini del Congrés. 

El Partit Republicà és en aquests moments un bloc monolític, una cosa semblant a una secta atrinxerada rere el seu líder, i l’‘impeachment’ un grandiloqüent diàleg de sords en què res que es digui és capaç d’alterar la posició del rival.  Els conservadors insisteixen que aquest procés no és més que unavendetta personal contra el president, un «cop encobert» per impedir que sigui reelegit.tot el que va fer és legal. «La història no estarà orgullosa d’aquest dia», va afirmar el seu líder a la Cambra de Representants,Kevin McCarthy. «Aquest ha sigut el seu objectiu des del principi». 

Notícies relacionades

Abans que la Cambra baixa voti per posar formalment en marxa l’‘impeachment’ (això d’ara continua sent la fase d’investigació), els demòcrates hauran de decidir quins càrrecs imputen a Trump. No es descarta que incloguin presumptes irregularitats descobertes pels cinc comitès que l’investigaven abans que comencés aquesta traca final. Però l’opinió majoritària al partit passa per circumscriure’s als tripijocs a Ucraïna per no complicar el cas i no confondre els nord-americans, els únics que podrien forçar els republicans a abandonar Trump. 

Fins ara, les enquestes presentenun país dividit en dues meitats, però hi ha temps perquè la cosa pugui canviar. Tant Andrew Johnson com Bill Clinton van sobreviure a l’‘impeachment’ en el Senat. Richard Nixonés l’únic que va dimitir poc abans que el judici comencés, després que el seu partit li donés l’esquena després d’haver-lo recolzat inicialment gairebé tant com a Trump.