TENSIÓ POLÍTICA ALS EUA

Tres constitucionalistes diuen que les accions de Trump compleixen les bases per a l''impeachment'

Les vistes al Comitè Judicial arrenquen amb la tensió partidista disparada

Un quart expert cridat pels republicans veu el cas «matusser i prematur»

zentauroepp51213935 the house judiciary committee holds a hearing on the impeach191204174108

zentauroepp51213935 the house judiciary committee holds a hearing on the impeach191204174108 / SAUL LOEB

1
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La segona fase de la investigació de l’’impeachment’al president dels Estats Units, Donald Trump, ha començat aquest dimecres al Comitè Judicial de la Cambra Baixa amb els testimonis de quatre experts en la Constitució i les tensions partidistes, ja elevades des que es va iniciar el procés, disparades.

Controlat per la majoria demòcrata, amb 24 membres davant 17 de republicans, el Comitè Judicial ha de determinar si les accions de Trump, acusat pel Comitè d’Intel·ligència de pressionar el seu homòleg d’Ucraïna perquè anunciés investigacions que el beneficiaven políticament i d’obstruir les indagacions del Congrés, compleixen les bases constitucionals perquè sigui sotmès a un judici polític. I en la seva primera sessió, en una discussió històrica i acadèmica però també vigorosament actual i política, s’han delineat quins poden ser els càrrecs.

Suborn, abús i obstrucció

Els tres acadèmics convocats pels demòcrates (Noah Feldman de HarvardPamela Karlan de Stanford i Michael Gerhardt de la Universitat de Carolina del Nord) han coincidit que les accions de Trump representen «abús de poder» i són «delictes i faltes» que la Constitució marca com a motiu d’’impeachment’ i destitució. Amb les seves declaracions han apuntalat també la idea que el president podria enfrontar-se a càrrecs per obstrucció al Congrés i a la Justícia.

«La informació recopilada fins ara mostra que el president ha comès diverses ofenses dignes d’’impeachment’, incloent-hi subornabús de poder, sol·licitar un favor personal d’un líder polític estranger per beneficiar la seva campanya política, obstruir el Congrés i obstruir laJustícia», ha dit, per exemple, Gerhardt. 

Notícies relacionades

La versió dissident ha arribat de l’expert convocat pels republicans, el professor de la Universitat George Washington Jonathan Turley, que ha dit que falten proves i ha arribat a declarar el cas com a «potiner i prematur», augurant que pot«enfonsar-se en un judici al Senat», on els republicans tenen 53 dels 100 escons i farien falta 67 vots per condemnar Trump.

Maniobres i alertes

La sessió ha estat esquitxada de fallides maniobres de la minoria republicana per intentar, per exemple, cridar a testificar l’analista d’intel·ligència que va disparar l’alerta sobre la trucada del 25 de juliol de Trump amb Volodímir Zelenski. I malgrat els interrogatoris dels conservadors qüestionant tot el procés, els demòcrates han aconseguit que els seus experts llancessin nombroses alertes sobre la seva necessitat.«Si no podem jutjar un president que abusa del seu càrrec per al seu benefici personal ja no vivim en una democràcia, vivim en una monarquia o sota una dictadura»,ha alertat Feldman.