CIMERA DE L'OTAN

Trump abandona la cimera de l'OTAN després de les bromes de Trudeau

El president dels EUA s'irrita per un vídeo dels líders de França, el Regne Unit i el Canadà suposadament fent broma a costa seva

sin-ttulo

sin-ttulo

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La tensa cimera dels països de l’OTAN, que es clausura aquest dimecres a Londres ha deixat un vídeo que ja s’ha convertit en viral. En el vídeo es pot veure un grup de destacats mandataris mundials aparentment fent broma sobre les rodes de premsa del president dels EUA, Donald Trump. Una cosa que no ha provat precisament bé al magnat, que ha anunciat la seva intenció d’abandonar la reunió després d’una trobada amb Dinamarca i no esperar la conferència final de premsa.

L’escenari de la polèmica gravació és la recepció que la reina Elisabet II va oferir ahir a la nit al palau de Buckingham als dirigents assistents al conclave. En un grupet es veu el primer ministre britànic, Boris Johnson; el president francès, Emmanuel Macron; el president del Canadà, Justin Trudeau; el primer ministre holandès, Mark Rutte, i la princesa Anna d’Anglaterra conversant molt animadament.

«¿Per això vas arribar tard?», pregunta Johnson a Macron a l’inici del fragment del vídeo difós. «Va arribar tard perquè va tenir una roda de premsa de 40 minuts inesperada», intervé Trudeau. «Oh, sí, sí sí. Ell va anunciar...», continua Trudeau divertit abans de ser interromput per Macron, a qui no se’l sent gaire perquè està d’esquena a la càmera.

En cap moment esmenten Trump, però sembla que estan parlant del dirigent nord-americà, que sol protagonitzar extenses conferències de premsa i, precisament, ahir dimarts va mantenir una conversa de 50 minuts amb periodistes que no estava planificada.

Equip atordit

El vídeo continua amb una altra intervenció jocosa de Trudeau: «Es podia veure el seu equip completament atordit». Durant l’animada xerrada, cap dels protagonistes sembla que s’adonen que estan sent gravats.

Trump no ha trigat a reaccionar en la roda de premsa després de la seva trobada amb la cancellera alemanya, Angela Merkel. «És un hipòcrita», ha etzibat fent referència al ‘premier’ canadenc, abans de suggerir que Trudeau estava molest perquè el dia anterior li va retreure que el seu país no arribi a la despesa del 2% del PIB en defensa.

«Crec que és un paio maco, però sabeu que la veritat és que li vaig cridar l’atenció pel fet que no està pagant el 2% i puc veure que no és gaire feliç per això», ha dit Trump. «No està pagant el 2% i ell hauria d’estar pagant el 2%», ha afirmat abans d’afegir: «El Canadà té diners. Jo represento els EUA i ell hauria d’estar pagant més del que paga, ell ho entén... puc imaginar que no és feliç, però és el que hi ha».

Trump va dir que, una vegada acabades les reunions bilaterals, vol tornar als Estats Units, així que no està confirmat si mantindrà o no la roda de premsa final programada.

Notícies relacionades

El polític republicà va dir que ja n’ha tingut «prou de preguntes i respostes» davant la premsa durant la seva visita al Regne Unit. «Llevat que estigueu exigint una conferència de premsa, llavors en farem una», va matisar el mandatari.

El vídeo dels líders bromejant surt a la llum un dia després del’inici d’una cimera de l’OTAN molt tensa, amb atacs directes de Trump a Macron i l’exigència de Turquia d’obtenir suport a la seva ofensiva contra les milícies kurdes de Síria.