INICIATIVA DEL CONGRÉS

Els Estats Units aproven un projecte per sancionar la Xina per la repressió als uigurs

La iniciativa ha d'obtenir l'aval del Senat perquè es faci efectiva la llei

Pequín qualifica la nova legislació com una «difamació deliberada» i anuncia una rèplica si s'implementa la norma

zentauroepp10906824 ethnic uygur women  r  clash with chinese riot police as the191124211058

zentauroepp10906824 ethnic uygur women r clash with chinese riot police as the191124211058 / PETER PARKS

3
Es llegeix en minuts
El Periódico / Adrián Foncillas

La Cambra de Representants dels Estats Units va aprovar aquest dimarts un projecte de llei que insta el Govern de Donald Trump a imposar sancions contra la Xina per la suposada vulneració de drets humans a la regió de Xinjiang, on habita la minoria musulmana uigur.

El projecte va quedar aprovat amb 407 vots a favor i tan sols un en contra, tot i que encara requereix el vistiplau del Senat perquè es faci efectiva la llei. El Senat va aprovar al setembre la seva pròpia versió del projecte, més suau que el de la Cambra baixa.

Entre altres coses, l’actual projecte proposa sancionar com a màxim responsable de les presumptes violacions dels drets humans el secretari del Partit Comunista de la Regió Autònoma de Xinjiang, Chen Quanguo, que forma part del Buró Polític del Partit Comunista de la Xina.

El text també preveu sancions contra altres individus i la prohibició d’exportar a la Xina certa tecnologia que es pot utilitzar per «suprimir la privacitat individual o la llibertat de moviment».

Camps de «reeducació»

Aquest projecte respon a les denúncies sobre la campanya que Pequín hauria emprès a Xinjiang amb el confinament en camps de «reeducació» de fins a dos milions de persones a la regió, on viuen les minories xineses de confessió musulmana, de les quals els uigurs és la més nombrosa.

Aquest nou projecte arriba als pocs dies després que el Congrés aprovés i Trump subscrigués altres textos en recolzament a les protestes a la ciutat autònoma xinesa de Hong Kong que també contemplen sancions i la prohibició d’exportar cert material antiavalots.

Més en concret, la iniciativa busca sancionar funcionaris xinesos responsables de violacions dels drets humans com detencions arbitràries, tortures, confessions forçades i entregues extrajudicials, entre d’altres.

Reacció de Pequín

Com era previsible, la diplomàcia xinesa ha tornat a envestir Washington quan havia d’estar tancant l’anhelat acord comercial que ja sembla quimèric. Pequín ha exigit de nou el respecte als seus assumptes propis i criticat a la Cambra de Representants per aprovar una legislació que entén com una «difamació deliberada».

«Les qüestions de Xinjiang no versen sobre els drets humans ni són temes ètnics o religiosos, sinó sobre la lluita contra el terrorisme i les activitats secessionistes. Xinjiang ha patit terrorisme extrem i violent. Davant d’aquesta situació, el Govern d’aquesta província ha pres mesures enèrgiques de conformitat amb la llei», afirma un comunicat del Ministeri d’Exteriors difós en la premsa oficial.

La nota emfatitza l’evidència que la Xina ha lluitat amb eficàcia i erradicat el terrorisme islamista integral. La polèmica neix en el focus: entre el fi i els mitjans, Pequín prioritza el primer, mentre que els Estats Units lamenten els segons.

Doble manera de mesurar

«Aquestes mesures han assegurat que no s’hagin produït atacs terroristes a Xinjiang en els últims tres anys i han contribuït a la causa mundial de la lluita contra el terrorisme», continua el comunicat. La llei nord-americana, raona, descobreix la seva «doble manera de mesurar» i «només farà que el poble xinès entengui encara més la seva hipocresia i les seves sinistres intencions».

Els experts ja havien pronosticat que la Xina faria pujar els decibels en l’assumpte uigur. La llei apunta a Chen Quanguo, secretari del Partit Comunista de la Regió Autònoma de Xinjiang i membre del poderós Politburó. La seva arribada a Xinjiang per embridar el terrorisme va incrementar la pressió sobre els uigurs: va doblar el pressupost en seguretat, va ampliar la plantilla policial i va repartir càmeres pels carrers. Les sancions a un membre de l’elit del partit és una línia vermella que Washington no havia creuat encara.

Pequín ha promès càstigs si els Estats Units converteixen el projecte del Congrés en llei. El diari ‘Global Times’, portaveu oficial de la línia més inflamada, apunta a una imminent llista de companyies «no fiables» que seran sotmeses a sancions.

Anunci de contraatac

Notícies relacionades

«El poble xinès mai s’espantarà per les amenaces dels Estats Units. Contraatacarem amb mesures més fortes», ha avançat en la premsa local Wei Juanguo, exviceministre de Comerç. Les sancions, suggereix, seran més greus que les imposades dilluns contra la llei de Hong Kong que havia rubricat Donald Trump. La prohibició d’atracar vaixells de guerra nord-americans a l’excolònia i les sancions a oenagés van ser interpretades com a tímides pels analistes.

El delicat quadro allunya sense remei la pau comercial que les dues potències pretenien firmar al més aviat possible. Trump ja ha aclarit que serà difícil assolir-la abans de finals de l’any que ve, després de les eleccions presidencials. Tampoc li urgeix a la Xina, l’economia de la qual resisteix les pressions aranzelàries sense danys ressenyables.