TORNA LA TENSIÓ AMB MOSCOU

Alemanya expulsa dos diplomàtics russos després de l'assassinat d'un georgià a Berlín

La fiscalia sospita que el crim va ser ordenat directament per Moscou o la república nord-caucàsica russa de Txetxènia

zentauroepp51210002 file photo  police officers investigate a crime scene in ber191204131554

zentauroepp51210002 file photo police officers investigate a crime scene in ber191204131554 / Fabrizio Bensch

2
Es llegeix en minuts
Marc Marginedas
Marc Marginedas

Periodista

Especialista en països de l'antiga Unió soviètica i el món àrab-islàmic.

ver +

Nova crisi diplomàtica entre Rússia i un país occidental motivada per un assassinat en el qual es presumeix la mà de l’Estat rus. Alemanya ha expulsat aquest dimecresdos diplomàtics russos com a mesura de represàlia per la falta de col·laboració de Moscou en la investigació de l’homicidi d’un txetxè amb nacionalitat georgiana l’agost passat en un parc de Berlín. Des de la capital russa, el portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha negat la participació de l’Estat rus en el crim, a la vegada que el Ministeri d’Exteriors ha anunciat mesures de represàlia.

Els fets en disputa es remunten a l’estiu, quan Zelimkhan Jagosvili, que havia combatut juntament amb les milícies separatistes txetxenes, va ser tirotejat de nit per un ciclista que se li va acostar en les proximitats d’una mesquita a la capital alemanya. Un sospitós va ser detingut poc després, i en una investigació conjunta duta a terme per Bellingcat i ‘Der Spiegel’, ha pogut determinar-se la seva veritable identitat, un tal Vladímir Krásikov, el número de passaport del qual el vincula alsserveis secrets russos. La fiscalia federal, encarregada dels crims relacionats amb l’espionatge, ha assumit el cas, que amenaça d’enterbolir de nou les relacions de Moscou amb Occident, igual com l’enverinament de l’exagent rus Serguei Skripal i la seva filla alRegne Unit l’any passat.

Tractar el tema directament amb Putin

La cancellera Angela Merkel té la intenció de tractar el tema directament amb el president rus, Vladímir Putin, quan tots dos líders es vegin les cares la setmana que ve a París en una cimera quadripartida cimera quadripartidade l’anomenat Format de Normandia per afrontar el conflicte a l’est d’Ucraïna. «Hem pres aquesta decisió perquè no hem vist que les autoritats estiguessin col·laborant per aclarir aquest assassinat», ha assegurat la mandatària des de Londres, on participa en la cimera de l’OTAN. 

La reacció russa no s’ha fet esperar i ha seguit idèntics camins a esdeveniments similars del passat recent. El Ministeri d’Exteriors rus ha qualificat el gest d’«inamistós» i ha advertit que respondrà a l’expulsió de diplomàtics russos. Malgrat que, de moment, encara no ha anunciat mesures concretes, és de preveure que també declararà persones no grates un nombre equivalent d’alts funcionaris en la legació alemanya a Rússia. Per la seva banda, el portaveu presidencial, Dmitri Peskov, ha negat les sospites de la fiscalia alemanya, que responsabilitza de l’assassinat els serveis secrets russos o els seus equivalents de la república de Txetxènia. «Són tot especulacions sense fonament; el tema està sent exagerat pels mitjans alemanys», ha conclòs.

Els assassinats d’opositors txetxens refugiats a l’estranger s’han repetit amb relativa freqüència en els últims anys. El 2009, Umar Israílov, un exguardaespatlles del president txetxè Ramzan Kadírov que va acabar denunciant les tortures comeses pel mateix líder caucàsic, va ser assassinat a trets a Viena davant dels seus propis fills. Lena Bogatírov, el presumpte assassí, continua en parador desconegut.           

Notícies relacionades

               

     

Temes:

Rússia Alemanya