CIMERA A LONDRES

Trump a Macron: és «desagradable» dir que l'OTAN està en «mort cerebral»

El president dels EUA critica el seu homòleg francès en el marc de la cimera de l'organització

zentauroepp51195139 trump191203131606

zentauroepp51195139 trump191203131606 / Jonathan Brady PA Wire dpa

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha qualificat de «desagradable» i «irrespectuosa» l’afirmació del seu homòleg francès, Emmanuel Macron, que l’OTAN  es troba en un estat de «mort cerebral».

Trump va fer aquestes declaracions al començar una reunió bilateral amb el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenberg, abans del començament oficial de la cimera de l’organització que se celebra a Londres amb motiu del seu 70è aniversariLondres70è aniversari.

«Crec que és un insult» i «vaig quedar sorprès» per la frase utilitzada per Macron, segons va recalcar el president dels EUA, mentre va considerar que ha sigut una manifestació «perillosa» perquè «ningú necessita més l’OTAN que França».

Malestar entre els aliats

El cap d’Estat de França va fer aquest comentari el novembre passat a la revista ‘The Economist’, cosa que va provocar el malestar d’alguns líders de països aliats, entre ells, el del president turc, Recept Tayyip Erdogan.

«Turquia va respondre dient que ell [Macron] estava en mort cerebral», va afegir Trump, en unes declaracions a la residència de l’ambaixador dels EUA a la capital britànica.

«Essencialment, va ser una afirmació molt desagradable per als [altres] 28 països. Va ser irrespectuosa», va insistir el líder republicà, si bé va admetre que «sempre» ha tingut una bona relació amb Macron.

«França no passa un bon moment econòmic, i ha tingut «un any molt dur, [així] que no pots fer declaracions d’aquest tipus sobre l’OTAN», va esgrimir el mandatari, al referir-se als problemes interns per les nombroses protestes socials dels últims mesos dels anomenats armilles grogues.

El cap d’Estat dels EUA es va referir a Macron poques hores abans que tots dos mantinguin una reunió bilateral a Winfield House, residència del seu ambaixador a Londres.

Trump també va ressaltar que, des que va arribar a la Casa Blanca el 2016, més països estan contribuint a les arques de l’Aliança Atlàntica, però va opinar que no era just que el seu país estigués fent les aportacions de fons requerits mentre altres membres quedaven endarrerits en les seves contribucions.

Notícies relacionades

Per la seva part, el secretari general de l’OTAN va posar èmfasi en la importància que l’organització s’adapti als nous desafiaments i que els països membres puguin «prendre mesures junts».

Stoltenberg va reconèixer que els aliats tenen diferències, per exemple, per raons geogràfiques, però, malgrat això, va sentenciar: «Ens protegim perquè junts som més forts».