CIMERA DE L'OTAN A LONDRES

Trump, un perill per a la campanya de Johnson

La presència del mandatari dels EUA en plena campanya dels comicis britànics posa molt nerviós l'equip de Boris Johnson

zentauroepp51199150 people demonstrate against the nato summit and u s  presiden191203181656

zentauroepp51199150 people demonstrate against the nato summit and u s presiden191203181656 / Alastair Grant

1
Es llegeix en minuts
Begoña Arce
Begoña Arce

Periodista

ver +

La presència de Donald Trump, en plena campanya electoral britànica, ha posat molt nerviós l’equip de Boris Johnson. A Downing Street temen que una intervenció de l’incontrolable president dels Estats Units, en favor de Johnson tingui un efecte de repudi amb els votants. En la seva primera compareixença després de l’arribada a Londres, el president americà va ser moderat i va insistir que no vol interferir en el procés electoral. «No vull complicar les coses. No parlaré de l’elecció».

Però tot seguit va deixar clares algunes de les seves preferències. «Ja saben que soc un fan del ‘brexit’«.«Crec que Boris és molt capaç i crec que farà una gran feina».  Trump va semblar admetre que és impopular al Regne Unit. «Potser no els agrado», va afirmar.

Privatització

Notícies relacionades

En contra del que s’ha dit anteriorment, va negar que els EUA vagin darrere de la privatització de la sanitat pública britànica (NHS). «Els Estats Units no la voldria, encara que l’hi oferissin amb safata de plata»,va afirmar, assegurant no saber d’on havia sortit la idea. Però va ser el mateix, el juny passat, que va declarar: «Crec que tot està sobre la taula en un acord comercial. Quan s’està negociant sobre comerç tot està sobre la taula, l’NHS i molt més. Absolutament».

El temor d’aquesta privatització i d’un augment del preu de les medicines amb la possible entrada de les farmacèutiques americanes, és un dels arguments fonamentals de la campanya dels laboristes. Johnson va tornar a negar en rodó que pugui passar: «Està categòricament descartat que qualsevol part de l’NHS hagi d’estar a la taula de negociacions».