MOVIMENT NASCUT A XILE

'Un violador en tu camino', l'himne viral contra la violència masclista

L'estrofa més corejada és un crit unànime fet en diversos idiomes: «Y la culpa no era mía ni dónde estaba ni cómo vestía. El violador eras tú, el violador eres tú: los jueces, el Estado, el presidente»

peru-3 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La repulsa envers els atacs a les dones va fer que el col·lectiu feminista xilè Las Tesis viralitzés, la setmana passada, una‘performance’que s’ha estès per tot el món. ‘Un violador en tu camino’ o ‘El violador eres tú’ és un ball feminista consistent a embenar-se els ulls i realitzar una simple coreografia amb frases contundents contra la violència masclista:

«El patriarcado es un juez que nos juzga por nacer, y nuestro castigo es la violencia que no ves. Es feminicidio. Inmunidad para mi asesino. Es la desaparición. Es la violación». «Y la culpa no era mía ni dónde estaba ni cómo vestía. Y la culpa no era mía ni dónde estaba ni cómo vestía. El violador eras tú. El violador eres tú. Los jueces. El Estado. El presidente».

Centenars de xilenes ho van corejar divendres passat a la capital, Santiago de Xile, i el seu himne ha sigut repicat a Espanya, Alemanya, França, Colòmbia i la República Dominicana. Tot i que les imatges més espectaculars arriben des de Mèxic, on més de 2.000 dones es van donar cita a la plaça de Zócalo de la capital per cantar a l’uníson contra els feminicidis.

Les mexicanes van acabar la seva interpretació llançant consignes com «Nunca más silencio» o «Vivas las queremos». Les dones van protagonitzar una protesta pacífica sense incidents, en la qual únicament volien deixar clar a tot el món que estan fartes que hi continuï havent feminicidis.

‘Un violador en tu camino’ va sonar també a l’Arc de Triomf de Barcelona i a la plaça del Museo Reina Sofía de Madrid. Desenes de dones es van reunir en aquestes dues ubicacions espanyoles per agermanar-se amb les feministes xilenes.

  

Un gest que es va repetir a París, Berlín i Londres, tant en castellà com en els idiomes principals d’aquests països:

L’himne ha sigut popularitzat pelcol·lectiu Las Tesis, fundat per les joves xilenes Dafne Valdés, Paula Cometa, Sibila Sotomayor i Lea Cáceres. Les noies denuncien que des que va començar el 2019 s’han registrat 41 feminicidis a Xile, segons xifres del Govern.

Notícies relacionades

Des del 18 d’octubre, quan van començar les protestes contra la desigualtat en aquest país, s’han presentat 74 denúncies per violència sexual, segons l’Institut Nacional de Drets Humans (INDH).

Més d’un terç de dones han patit o pateixen violència masclista a tot el món, segons xifres de l’Organització Mundial de la Salut, fet que ha sigut catalogat per aquesta institució com «un problema de salut global de proporcions epidèmiques».