UN PAÍS EN CONVULSIÓ

Les protestes a l'Iraq sumen ja 400 morts en dos mesos

La màxima autoritat clerical xiïta del país demana la dimissió del Govern de Bagdad

El primer ministre, Adel Abdul Mahdi, diu en un comunicat que oferirà la seva dimissió al Parlament

irak-protestas-sociales

irak-protestas-sociales

1
Es llegeix en minuts
Adrià Rocha Cutiller
Adrià Rocha Cutiller

Periodista

ver +

Després de dos mesos de protestes a l’Iraq, la xifra de morts en les manifestacions que recorren tot el país àrab –la majoria de les morts, a causa de la resposta i repressió policial–s’ha multiplicat. Després de la jornada de dijous, la més violenta des que va començar tot l’1 d’octubre, el nombre total de morts és ja de 400.

Només aquest dijous, a tot l’Iraq, van morir 62 persones i 410 més van ser hospitalitzades, després que les autoritats agreugessin les seves actuacions en represàlia per l’assalt i posterior crema, la matinada de dimecres a dijous, del consolat iranià de la ciutat de Nayaf, la més santa i sagrada del país.

Allà, a Nayaf, de fet, és on viu la màxima autoritat xiïta de l’Iraq, Ali al-Sistani, que aquest divendres, en un comunicat a través del seu portaveu, ha criticat durament la policia i ha demanat al Govern de Bagdad que sigui cessat per complet. «El Govern sembla incapaç de tractar els esdeveniments dels dos últims mesos. El Parlament, del qual el Govern actual ha sorgit, ha de reconsiderar les seves accions i fer el que sigui necessari per protegir els interessos de l’Iraq», ha dit el portaveu de Sistani, que també ha dedicat paraules a la policia i els manifestants: «Està prohibit atacar les manifestacions pacífiques –ha dit als agents–, i els manifestants no han de permetre que protestes pacífiques es torninatacs contra de la gent i la propietat. Els enemics del país intenten crear el caos i portar el país de tornada a l’era de la dictadura. No ho hem de permetre».

Canvi de sistema

Aquesta onada de manifestacions va començar, a principis d’octubre, per demanar al Govern actual –que està format des de fa un any– que millorés els serveis públics i que acabés amb la corrupció, la promesa estrella de tots els partits en les eleccions de l’any passat.

Notícies relacionades

Però l’Executiu va desatendre aquestes peticions. Al contrari: va començar a reprimir les manifestacions amb munició real. Des d’aleshores, les peticions dels manifestants s’han radicalitzat: ara protesten per un canvi de sistema per complet –un en el qual l’Iran tingui menys influència i que sigui, al seu torn, menys sectari–.

Aquest divendres, el caos en què està sumit l’Iraq s’ha cobrat una primera víctima política: el primer ministre, Adel Abdul Mahdi. Seguint el consell d’Al-Sistani, ha anunciat que en els pròxims dies presentarà la seva dimissió davant del Parlament. Mahdi haurà durat en el càrrec, si es confirma la seva dimissió, 399 dies.

Temes:

Iraq