VIATGE INESPERAT

Trump anuncia a l'Afganistan que reprèn les negociacions amb els talibans

El president dels EUA visita els soldats el Dia d'Acció de Gràcies en el primer viatge a aquesta zona des que va arribar al poder el 2017

zentauroepp51130380 u s  president donald trump eats dinner with u s  troops at 191128201712

zentauroepp51130380 u s president donald trump eats dinner with u s troops at 191128201712 / TOM BRENNER

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president dels Estats Units, Donald Trump, avui ha fet una visita sorpresa a l’Afganistan,la primera des que va arribar al poder el 2017, en què es va reunir amb soldats nord-americans a la base aèria de Bagram. «És una zona perillosa i vol recolzar els soldats», va dir la portaveu de la Casa Blanca, Stephanie Grisham, als periodistes que van viatjar amb Trump i que van haver de guardar el secret sobre la visita fins a aterrar al país centreasiàtic. Trump va afegir que les negociacions amb els talibans, suspeses al setembre, s’havien reprès.

El viatge s’emmarca en la celebració del Dia d’Acció de Gràcies, una de les festes més solemnes i familiars del calendari nord-americà. «Els talibans volen un acord i ens reunim amb ells. Els diem que necessitem un alto el foc, però ells no volien un alto el foc i ara el volen», va dir Trump després d’haver-se reunit amb el seu homòleg, el president Ashraf Ghani, a la base nord-americana a Bagram.

La necessitat d’un pacte

Notícies relacionades

«Crec que segurament funcionarà», va afegir Trump sobre el nou pacte. «Ens quedarem mentre no estiguem d’acord o fins que tinguem una victòria total, i realment vulguin trobar un acord», va assegurar l’inquilí de la Casa Blanca, convençut de la necessitat de segellar un pacte.

Trump va compartir sopar d’Acció de Gràcies amb els soldats nord-americans. Va posar amb ells per fer-se fotos i els va servir gall dindi, el menjar tradicional d’aquest dia tan assenyalat. L’àpat es va celebrar en un enorme hangar de la base militar. «Hem viatjat 8.331 milles per ser aquesta nit aquí per una raó: per dir-te en persona que el Dia d’Acció de Gràcies és una jornada especial. Tot va bé, el nostre país és més fort econòmicament que mai», va rematar el mandatari.