TENSIÓ DIPLOMÀTICA

Trump planeja designar els càrtels mexicans com a organitzacions terroristes

El mandatari fa l'explosiu anunci en unes declaracions de ràdio sense donar-ne detalls

Mèxic rebutja fermament una idea de brutals conseqüències comercials i polítiques

zentauroepp50718080 november 2  2019   washington  dc  united states  u s  presi191103191225

zentauroepp50718080 november 2 2019 washington dc united states u s presi191103191225 / Contacto

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

N’hi ha prou amb una declaració de Donald Trump, de moment no acompanyada per cap decisió executiva, administrativa o legislativa, perquè el terratrèmol polític i diplomàtic comenci a Mèxic. És el que ha passat després d’anunciar el president dels Estats Units dimarts que pensa designar els càrtels del narcotràfic com a organitzacions terroristes, un pas ferm i reiteradament rebutjat pel veí del sud i que podria complicar amb profundes conseqüències la relació bilateral.

La idea d’aquesta designació, que podria representar limitar la cooperació amb Mèxic, reduir importacions o rebutjar que se li atorgui ajut econòmic des d’organitzacions multilaterals, ja la van tenir i van descartar presidents com George Bush i Barack Obama. Trump, que des que es va llançar a la carrera per la Casa Blanca ha fet de la criminalització de Mèxic i els mexicans una arma electoralconvenientment greixada a cada cicle electoral, sembla decidit a adoptar-la. Això és almenys el que li va dir en una entrevista radiofònica al’antic presentador de FoxNews Bill O’Reilly, a qui va explicar que fa tres mesos que «hi està treballant». «La designació no és fàcil, s’ha de seguir un procés, però estem avançats»,va declarar.

Reacció de Mèxic

Les paraules de Trump han agafat per sorpresa les autoritats a Mèxic, on justament dilluns el canceller d’Exteriors, Marcelo Ebrard, descartava que Washington anés a prendre el camí de designar els càrtels com a organitzacions terroristes i recordava que Mèxic «mai acceptaràaquest pas perquè «invoca una disposició d’actuar de manera directa».

Després de les explosives declaracions de Trump. Ebrard va acudir dimarts a Twitter per reiterar que «Mèxic no admetrà mai cap acció que signifiqui violació de la seva sobirania nacional»,va prometre actuar «amb fermesa» i va declarar que el«respecte mutu és la base de la cooperació».

La seva cancelleria va emetre un comunicat que anunciava que s’han iniciat comunicacions amb els EUA «per conèixer el contingut i abast» de les paraules del president. Es busca, a més, celebrar «com més aviat millor» una reunió d’alt nivell.

Drogues, matances i seguretat nacional

Notícies relacionades

Els tres mesos de suposat treball de què va parlar Trump semblen desvincular l’origen de la seva decisió en la cruel matança aquest mes de sis nens i tres mares de doble nacionalitat nord-americana i mexicana de la comunitat mormona dels LeBarón  a Sonora, tot i que va ser després d’aquesta matança quan Trump va oferir ajuda militar per«fer el treball de manera ràpida i efectiva», una proposta que llavors Mèxic també va rebutjar al·legant que la violència del narcoencara que no ho diguin de nou desbordada, és «un assumpte intern».  I en les seves declaracions d’aquest dimarts Trump va parlar de 100.000 morts a l’any pel que «ve a través de Mèxic», una referència a les drogues. Abans de les legislatives de 2018 va fer campanya alertant d’una«invasió»d’immigrants i plantejant el tema com a qüestió de «seguretat nacional».

La seva última idea provoca esgarrifances en el món diplomàtic i per exemple l’exambaixador mexicà a Washington Arturo Sarukhán ha alertat que tindria «molt àmplies i brutals conseqüències polítiques, diplomàtiques, financeres, econòmiques i comercials».