CRISI A L'EXCOLÒNIA

El Govern de Hong Kong ignora les reclamacions després de la desfeta electoral

Lam considera que el resultat és una crítica a «deficiències en la manera de governar»

zentauroepp51096316 hong kong  china   26 11 2019   pro democracy supporters tak191126151521

zentauroepp51096316 hong kong china 26 11 2019 pro democracy supporters tak191126151521 / JEROME FAVRE

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

La humiliant derrota del bàndol progovernamental en les eleccions municipals de Hong Kong no canviarà l’estratègia per contrarestar les protestes. La cap executiva, Carrie Lam, va ignorar les cinc demandes que reclamen els manifestants i va oferir, a canvi, receptes gastades i estèrils. És improbable que aquests comitès d’experts per investigar les causes de l’arrelat descontentament satisfacin la majoria social que diumenge va expressar el seu rebuig de l’Executiu.

Lam va acceptar aquest dimarts el resultat com una crítica a «deficiències en la manera de governar» com l’excessiu temps que va necessitar per gestionar «el clima inestable i el curs violent». També, en una interpretació creativa, va jutjar que els hongkonguesos havien deixat clar que «no toleren més la situació caòtica» i volen recuperar la seva vida quotidiana. El cert és que a pocs dels legisladors prodemocràtics que van guanyar els seus escons diumenge se’ls ha sentit cap retret a la violència ni el vandalisme dels radicals.

Notícies relacionades

Tampoc es va intuir cap gir a Pequín. La seva premsa oficial es va dividir entre el silenci, amb succintes al·lusions a les eleccions que van passar per alt el resultat, amb excuses escassament esportives per a la derrota. El ‘Diari del Poble’, principal òrgan de la propaganda, va explicar que les tensions socials havien alterat els resultats. La televisió pública, per la seva banda, va recordar l’assetjament i la violència que han patit els candidats progovernamentals i que, sent certes, no semblen suficients per explicar la seva desfeta.

Sis mesos de conflicte

Però darrere de les bambolines, Pequín s’esforça a resoldre un problema que ja fa sis mesos que dura. Segons l’agència Reuters, el partit ha establert un centre de crisi Shenzhen, a un grapat de quilòmetres de Hong Kong, des del qual els analistes estudien la seva evolució i proposen solucions a la cúpula del Partit Comunista. Des d’aquest refugi, que ha rellevat en les seves funcions l’Oficina de Relacions amb Hong Kong, s’emeten informes diaris cap al president, Xi Jinping.

Temes:

Hong Kong