CITA AMB LES URNES

Empat tècnic entre centredreta i centreesquerra a l'Uruguai

Amb prou feines 32.000 vots separen Lacalle Pou (Blanc) de Martínez, del Frente Amplio, a l'espera del resultat definitiu

L'oficialisme comença, no obstant, a reconèixer que Lacalle Pou acabarà sent consagrat president

uruguay / periodico

2
Es llegeix en minuts
Abel Gilbert

L’Uruguai es troba a les portes d’un recompte dramàtic dels vots que definirà si el país gira cap a la centredreta o manté al Govern la coalició de centreesquerra Frente Amplio (FA). Tot i que es continuava parlant d’un «empat tècnic» entre els candidats Luis Lacalle Pou (48,7%), del Partido Nacional (Blanc) i Daniel Martínez (47,8%), el primer dels competidors ja es considera el futur president uruguaià. El Tribunal Electoral ha d’escrutar 35.200 vots observats i 53.000 d’anul·lats. El país contindrà la respiració fins dijous o divendres.

«Tenim la convicció que al març prendrà possessió un Govern multicolor al nostre país», va dir el candidat blanc. Segons el seu criteri, «gairebé una meitat va votar un candidat i l’altra meitat i una miqueta més, un altre candidat». Martínez no ha reconegut de moment que no pot capgirar el resultat. No obstant, Yamandú Orsi, el seu assessor de campanya, va dir que «els números diuen que és molt probable que el president sigui Lacalle Pou».

El FA governa l’Uruguai des del 2005 i en la primera volta del 27 d’octubre va ser la força més votada amb un 39%. L’actual president Tabaré Vázquez li va restar dramatisme a la possibilitat d’una derrota de la seva coalició. «Cal alternar persones i partits», va dir. 

El presidenciable més jove

Martínez va optar permés mesura.  «El que sí que queda clar, el que sí que ens deixa aquesta elecció, que semblava que anava a ser una altra cosa, és que en cap de les dues opcions arribarà al 50% dels vots», va dir sobre el resultat de la segona volta electoral. «Van intentar enterrar-nos, el que no sabien era que som una llavor», va dir. No obstant va reconèixer que el FA té «la tasca històrica de buscar enteses que ens permetin pensar en un sol país».

Lacalle Pou, de 46 anys, es va presentar en la contesa com l’home que pot ser el «president més jove» de l’Uruguai. Ha rebut el suport del tradicional Partido Colorado i Cabildo Abierto, una agrupació nascuda al caliu de la necessitat de la dreta més extrema de comptar amb una versió pròpia del brasiler Jair Bolsonaro. A diferència de Martínez, Lacalle Pou forma part de la més rància elit política uruguaiana. És fill de l’expresident Luis Alberto Lacalle (1990-1995) i besnet de l’historiador Luis Alberto de Herrera (1873-1959), el principal cabdill de la història dels blancs.

Notícies relacionades

Al contrari, Martínez esgrimeix un altre tipus de biografia política. Enginyer de formació, ha sigut l’alcalde de Montevideo.

Vázquez va dir que va rebre una trucada de Julio María Sanguinetti, el primer president de la transició democràtica, el 1985. «Em va dir que era un orgull per al país, en una regió convulsa, que estiguéssim portant aquesta campanya electoral i un eventual canvi de Govern amb la pau i la tolerància que estem tenint. La trucada em va sorprendre molt gratament. Tots els uruguaians ens hem de sentir orgullosos del país que som. El poble uruguaià és molt seriós i respectuós. Estic segur que serà una jornada que, una vegada més, ens farà sentir orgullosos», va assenyalar Vázquez.

Temes:

Uruguai