VISITA A AMIENS

Macron s'arremanga

A dues setmanes d'una vaga general, el president francès mira de calmar un clima social explosiu

El mandatari torna a la seva terra natal, on va sostenir el primer pols electoral amb Marine Le Pen

zentauroepp51033272 france s president emmanuel macron  c  shakes hands as he vi191122195337

zentauroepp51033272 france s president emmanuel macron c shakes hands as he vi191122195337 / CHRISTOPHE ARCHAMBAULT

3
Es llegeix en minuts
Eva Cantón
Eva Cantón

Periodista

ver +

En el recorregut que el va portar a l’Elisi,  Amiens és per a Emmanuel Macron alguna cosa més que la seva terra natal. Durant la campanya electoral, la localitat de la Picardia francesa amb una de les catedrals gòtiques més boniques de l’Hexàgon i uns 130.000 habitants, va ser el ring del seu primer pols amb Marine Le Pen.Marine Le Pen

La líder ultradretana va agafar el seu rival amb el pas canviat al visitar per sorpresa els treballadors en vaga de Whirlpool mentre Macron es reunia amb els sindicats a la Cambra de Comerç. Emprenyat pel gol, Macron va arriscar i es va presentar entre esbroncades davant dels vaguistes en un pàrquing esquitxat de pneumàtics cremant on va aguantar a peu ferm un llarg cara a cara.

El llavors candidat es va comprometre a tornar si era elegit president. Ho va fer l’octubre del 2017, quan Whirlpool, que havia traslladat la seva activitat a Polònia, va ser adquirida per WN,  firma de Picardia que va rebre subvencions de l’Estat francès.

I ha tornat per tercera vegada aquest divendres, tres mesos després que WN presentés la seva liquidació per falta de sortida comercial deixant al carrer182 persones. Aquesta vegada no hi havia rodes cremant-se, però en l’ambient saltaven espurnes.

«Tinc la sensació que la compra va ser un muntatge entre vostè, Whirlpool i un comprador corrupte. Vostè va dir que era un projecte viable», li va retreure el delegat del sindicat CFDT, Patrice Sinoquet.

«¡Prou de paranoies! El comprador no era un col·lega meu. El vam ajudar perquè si no m’ho haguéssiu retret. Es va comprovar tot, i en cas de frau serà jutjat i condemnat», va replicar el president durant una tensa xerrada amb els treballadors, que es queixaven d’haver sigut estafats.

Viatge arriscat

La visita als antics assalariats de Whirlpool era, sens dubte, l’etapa més arriscada dels dos dies que Macron ha passat a Amiens alternant focus de conflicte amb banys de masses. Un desplaçament al qual ha dedicat temps per aconseguir dos objectius.

El primer, trencar la imatge d’un president desconnectat del terròs i reivindicar-se com un home de províncies a quatre mesos de les eleccions municipals. El segon, mirar de desactivar la bomba de rellotgeria que s’ha posat en marxa amb la vaga indefinida del pròxim 5 de desembre.

Convocada pels sindicats en protesta per la reforma de les pensions, el Govern tem una jornada negra que catalitzi el descontentament social de diferents col·lectius que s’han anat afegint a la crida, des dels transports, fins als hospitals, passant per professors, policies, ‘armilles grogues’ i estudiants.

Escepticisme

Per evitar que aquests últims s’uneixin a la protesta, Macron va estar aquest dijous a Amiens amb un grup de joves durant la inauguració del nou edifici de la Universitat de Picardia dissenyat per Renzo Piano.

Notícies relacionades

El van rebre en silenci, amb cert escepticisme i li van preguntar directament pel pressupost, les beques i la falta d’expectatives. El president els va anar responent un a un davant de la presència discreta del seu pare, Jean-Michel Macron, professor de Medicina a la Universitat de Picardia, i va al·ludir per primera vegada al jove de Lió que es va cremar a l’estil bonze el 8 de novembre passat per denunciar la precarietat estudiantil.

«Actes com aquest tenen sempre una part insondable, però el seu sofriment ens recorda les dificultats de la vida estudiantil», va afirmar Macron, que també va lamentar el pessimisme dels francesos. «Un té la impressió, si escolta la ràdio o encén la tele, que tot és terrible. En aquest moment, el nostre país és, crec massa negatiu sobre si mateix», va dir als estudiants. Aquest divendres, en un barri popular del nord d’Amiens va ser rebut amb més calidesa.

Temes:

França