Crisi a l'excolònia

Les eleccions locals a Hong Kong mesuraran la força moviment prodemocràtic

L'Executiu desplegarà 31.000 agents de policia per controlar les 600 meses electorals

zentauroepp50979329 hong kong191119094013

zentauroepp50979329 hong kong191119094013 / Raf Wober

1
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas

Hong Kong respira una inusual calma en les vigílies d’unes eleccions municipals que, a falta de qüestions més rellevants, mesuraran la força del moviment autodenominat prodemocràtic. Les amenaces del Govern local de posposar-les si el bàndol contrari perseverava en el seu vandalisme ha erradicat durant uns dies els habituals intercanvis de còctels Molotov i gasos lacrimògens.

Una baralla aquest migdia al districte de Central ha subratllat la polarització social que pateix l’excolònia britànica quan s’encamina cap al seu sisè mes de convulsions. Un grup d’antigovernamentals s’ha enfrontat a una cinquantena de veïns que portaven pancartes en defensa de la policia i els ha dedicat els habituals crits de «Marxeu a la Xina». Només el cordó policial ha impedit que acabessin a garrotades.

La temperatura explical’extraordinari desplegament de forces de seguretat per a uns comicis que mai han generat passió a l’excolònia. La pràctica totalitat dels 31.000 agents hongkonguesos seran repartits entre les 600 meses electorals per assegurar que la població exerceixi el seu dret de vot. Molts portaran el gruixut uniforme antiavalots mentre d’altres, de paisà, vigilaran discretament els voltants amb armilles reforçades contra armes blanques.

Ressentiment

Notícies relacionades

Els contraris a les protestes s’han esforçat en els últims dies a abandonar la seva discreció. Dijous van organitzar una marxa curta en què es van tapar els rostres per evitar les represàlies del bàndol autoqualificat de democràtic. Alguns han acudit aquest divendres al funeral de l’avi que va morir d’un cop de totxo llançat per un individu emmascarat que anava tot de negre la setmana passada. El seu fill ha desitjat en un emocionat discurs sense revengismes que la seva mort serveixi per recuperar la pau social a Hong Kong.

El bàndol antigovernamental confia a arrabassar el poder en els consells del districte a les forces proxineses per primera vegada aprofitant el ressentiment cap a l’Executiu de Carrie Lam i la policia. La victòria tindria un valor més moral que efectiu, perquè els districtes no tenen funcions polítiques i manegen un pressupost exigu.

Temes:

Hong Kong