PRESUMPTE CAS DE CORRUPCIÓ

La fiscalia israeliana acusa Netanyahu de frau, suborn i abús de confiança

La decisió del ministeri públic arriba en ple bloqueig polític i amb el país a punt d'unes noves eleccions, les terceres en un any

El primer ministre afirma amb contundència que es tracta d'«un intent de cop» per enderrocar-lo i assegura que no permetrà que «les mentides guanyin»

zentauroepp51019184 file   in this oct  3  2019 file photo  israeli prime minist191121173629

zentauroepp51019184 file in this oct 3 2019 file photo israeli prime minist191121173629 / Ariel Schalit

2
Es llegeix en minuts
Ana Aba

El regnat del primer ministre israelià en funcions,Benjamin Netanyahu, comença a fer aigües. El fiscal general de l’Estat, Avijai Mandelblit, ha anunciat aquest dijous que l’acusarà formalment defrau, suborn i abús de confiançaen tres casos de corrupció, denominats 4000, 2000 i 1000, segons ha informat en un comunicat el ministeri de Justícia israelià. Netanyahu ha reaccionat amb contundència, al·legant que es tracta d’«un intent de cop»per enderrocar-lo.

L’acusació arribaen ple bloqueig polític a Israeli sense nou Govern des de les eleccions de setembre. A Netanyahu se li complica seguir al poder en una eventual tercera cita electoral en menys d’un any.

No obstant, el cap del governno té l’obligació legal de dimitirdel seu càrrec, però si finalment és condemnat, el Parlament en podrà votar la destitució si el delicte implica «depravació moral», com passa amb l’acusació de suborn, segons recull la llei bàsica israeliana, amb rang constitucional, segons informa l’agència Efe.

Favors al gegant de telefonia Bezeq

En els tres casos de corrupció, Netanyahu ha sigut acusat de frau i abús de confiança i, a més, en el 4000, es considera que va cometresuborn, l’acusació més greu.

En el 4000, Netanyahu hauria fet favors entre el 2012 i el 2017 al gegant de telefonia israeliana Bezeq a canvi de cobertura favorable d’ell i la seva dona, Sara, en el popular digital de notícies ‘Walla’, tots dos controlats pel mateix empresari, Shaul Elovitch, que també està acusat en el procés junt amb la seva dona, Iris.

gegant de telefonia israeliana BezeqEn el cas 1000, Netanyahu és sospitós d’haver acceptat regals de milionaris per a ell i la seva família –per fins a un milió de xéquels (uns 260.000 euros) en puros, joies, viatges i xampany francès– de dos milionaris a canvi de favors.

En el cas 2000 s’examina un presumpte intent de pacte amb Arnon Mozes –tambien acusat–, editor del diari de pagament de més difusió d’Israel, el ‘Yediot Aharonot’, per aconseguir una cobertura més positiva sobre ell a canvi de danyar la distribució del diari rival, el gratuït ‘Israel Hayom’.

Possible petició d’immunitat

La fiscalia ha enviat una còpia del document alpresident del Parlament, Yuli Edelstein, per «permetre que el primer ministre notifiqui a la Knesset si desitja sol·licitar la immunitat», una cosa que hauria de deliberar un comitè especial que no es pot formar sense un nou Govern.

Netanyahu,el polític que més temps ha sigut primer ministreen la història d’Israel, es converteix en el primer a ser acusat judicialment de corrupció mentre ocupa el càrrec.

Notícies relacionades

En un discurs televisat, el conegut popularment com a ‘Bibi’ ha afirmat que «caldria estar cec per no veure que una cosa dolenta està passant amb la policia i la fiscalia, perquè aquesta nit som testimonis d’un intent de cop de govern contra el primer ministre a través de libels de sang id’un procés d’investigació esbiaixat».

Per Netanyahu, el fet que l’acusació s’hagi fet pública en un moment polític sensible a Israel «indica com de contaminada està aquesta decisió per consideracions externes, a fi d’enderrocar un primer ministre de dretes». «No permetré que les mentides guanyin [...] Continuaré liderant aquest país, segons la llei», ha sentenciat.