FRICCIÓ DIPLOMÀTICA

Londres convoca l'ambaixador xinès per denúncies de tortures a un exempleat al seu consolat a Hong Kong

Simon Cheng assegura que les autoritats xineses el van acusar de fomentar les protestes polítiques a Hong Kong

zentauroepp50996015 riot police watch as protesters gather in the financial dist191120104554

zentauroepp50996015 riot police watch as protesters gather in the financial dist191120104554 / Kin Cheung

2
Es llegeix en minuts
ADRIÁN FONCILLAS

Un exempleat al consolat britànic de Hong Kong ha denunciat que va patir tortures durant les dues setmanes que va estar detingut a la Xina i que va ser obligat a confessar el seu rol com a espia. La desaparició de Simon Cheng va remarcar en les albors de les protestes les pors a l’excolònia cap a la Llei d’Extradició. En aquesta llei, ja enterrada, veien molts hongkonguesos una passarel·la a la tèrbola justícia de l’interior.

Cheng tornava el 8 d’agost d’un viatge de feina a la veïna Shenzhen quan la policia de fronteres a l’estació de tren de Kowloon el va detenir per contractar els serveis d’una prostituta i el va enviar de tornada a l’interior. El jove de 29 anys ha revelat en diverses entrevistes i en un comunicat a Facebook que els agents el van obligar a confessar que espiava per a Londres mentre l’acusaven de trair el seu país.

En els llargs interrogatoris en habitacions sense finestres va ser emmanillat i encadenat, li van embenar els ulls en algunes ocasions i en d’altres el van privar de les ulleres, li van estirar els cabells amb força fins a desbloquejar-li el telèfon per reconeixement facial, va rebre una bona i variada ració de cops i el van obligar a mantenir-se hores en actituds doloroses sense moure’s, segons la seva versió. Cheng va accedir finalment a confessar en gravacions de vídeo el seu paper com a espia i la contractació d’una prostituta.

El noi recorda que el tracte va millorar substancialment el mateix dia en què la seva desaparició es va fer pública i el seu cas va ocupar les portades globals. També afirma que al centre hi podria haver més joves hongkonguesos per les veus escoltades durant la seva detenció.

Cheng treballava al departament d’inversions quan al juny es va oferir voluntari per recollir informació sobre el moviment antigovernamental amb què simpatitzava. Per a això va ser instruït pel consolat i va ingressar als grups de xarxes socials on els activistes coordinen les seves accions. La seva finalitat, assegura el jove i Londres, era la d’observar i no dirigir les protestes.

Notícies relacionades

El ‘cas Cheng’ ésl’enèsim desacord entre Londres i Pequín. El secretari d’Afers Exteriors britànic, Dominique Raab, ha cridat a consultes a l’ambaixador xinès, ha manifestat la seva «indignació» i ha exigit el càstig dels responsables. El Ministeri d’Exteriors xinès ha recordat que Cheng ha confessat els seus delictes, ha defensat que els seus drets van ser garantits, ha aclarit que rebutjarà les queixes de Londres i, en una pirueta diplomàtica, ha anunciat que cridarà a consultes a l’ambaixador britànic per expressar-li la seva «indignació».

Cheng, en una entrevista a la BBC, ha refusat contestar a la pregunta de si va pagar per sexe. «Només vull deixar clar que no vaig fer res lamentable a la gent que valoro i estimo», ha afirmat. El noi ha deixat la feina i ha marxat de Hong Kong cap a un país no desvetllat perquè no se sent segur a l’excolònia.