JUDICI AL CONGRÉS

Un militar del Consell de Seguretat Nacional denuncia en les vistes d''impeachment' el comportament «inapropiat» de Trump

Vindman diu que les pressions a Ucraïna eren una «jugada partidista» que «minaria la seguretat nacional» i ajudaria Rússia

Resisteix i denuncia els atacs republicans i frena els intents de revelar el confident que va fer la primera denúncia pública

zentauroepp50985152 national security council aide lt  col  alexander vindman pa191119172513

zentauroepp50985152 national security council aide lt col alexander vindman pa191119172513 / Andrew Harnik

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain

La segona setmana de vistes públiques al Congrés en el procés d’‘impeachment’al president nord-americà, Donald Trump, ha arrencat aquest dimarts amb el testimoni del lloctinent coronel Alexander Vindman, especialista en Ucraïna al Consell de Seguretat Nacional, que, com va fer a porta tancada, ha assenyalat davant les càmeres que va ser«inapropiada»l’actuació de Trump en les seves converses amb Ucraïna pressionant perquè Kíev investigués Joe Biden i el seu fill Hunter.

«És inapropiat que el president dels EUA demani a un Govern estranger que investigui un ciutadà nord-americà i oponent polític», ha dit el militar, que també ha assegurat que les reclamades investigacions del mandatari dels Biden, Burisma (la companyia en què va treballar Hunter Biden) i de la suposada (i desacreditada) ingerència d’Ucraïna en les eleccions nord-americanes del 2016 serien interpretades com «una jugada partidista»que «sens dubte minaria la seguretat nacional i faria avançar els objectius estratègics de Rússia a la regió».

Juntament amb Vindman, i abans de dues compareixences a la tarda reclamades pels republicans, ha testificat Jennifer Williams, assessora de política internacional del vicepresident Mike Pence, que, com el militar, va escoltar la polèmica trucada del 25 de juliol entre Trump i el president Ucraïnès, Volodímir Zelenski, que ella va considerar «inusual», perquè «incloïa converses sobre el que semblava ser un assumpte polític nacional».

«Sabia que havia d’informar d’això»

Vindman, militar condecorat, ha recordat que quan va escoltar la trucada amb Zelinski, «sense dubtar-ho sabia que havia d’informar-ne». «Francament, no em podia creure el que sentia», ha dit en un altre moment, i ha explicat que va intentar sense èxit que en la transcripció editada que va fer la Casa Blanca apareguessin paraules i frases crucials que s’havien eliminat, com Burisma, i que ha definit d’«omissions significatives».

Vindman ha parlat igualment d’una alarmant reunió que van mantenir el 10 de juliol alts càrrecs dels EUA i d’Ucraïna en la qual l’ambaixador davant la Unió Europea, Gordon Sondland, que testifica demà, va expressar als ucraïnesos que s’havien de comprometre amb les investigacions que buscava Trump si volien assegurar una reunió de Zelenski a la Casa Blanca amb el mandatari.

També ha explicat que en el Consell de Seguretat Nacional i el Departament d’Estat cada vegada estaven més preocupats per l’existència i acció d’un canal diplomàtic «a l’ombra» en el qual operaven actors com Rudy Giulianiadvocat personal de Trump, les maniobres del qual «preocupen» i «certament no ajudaven a defensar els interessos dels EUA».

Atacs personals

Notícies relacionades

Vindman ha fet un al·legat per la seva integritat i la d’altres testimonis en el procés, que estan sent sotmesos a durs atacs personals per part del president, polítics republicans i mitjans conservadors. Vindman ha definit aquests atacs de «fastigosos» però no ha evitat que tornessin a aparèixer durant els interrogatoris de republicans, que han arribat a acusar-lo de saltar-se la cadena de comandament per mostrar les seves preocupacions a John Eisenberg, el principal assessor legal del Consell de Seguretat Nacional. Després d’aquesta queixa, Vindman va ser exclòs de diverses reunions.

Després que Vindman reconegués que va parlar «amb algú de la comunitat d’intel·ligència», els republicans han intentat pressionar perquè revelés noms, un esforç que el demòcrata Adam Schiff, president del comitè, ha frenat per considerar-ho un intent de revelar qui va ser el ‘whistleblower’ (delator) que va presentar la denúncia que va activar la investigació de l’‘impeachment’.